Zirai Don Bal Üretimini Vurdu: Arıcılar Zor Durumda

Zirai Don Bal Üretimini Vurdu: Arıcılar Zor Durumda

TAKİP ET

TAB Başkanı Ziya Şahin, zirai donun arıcılığı vurduğunu belirtti. 2025 yılında bal üretiminin 80 bin tonun altında kalabileceği öngörülüyor.

Türkiye genelinde etkili olan zirai don, meyve üreticilerinin ardından bal üreticilerini de olumsuz etkiledi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, bu yıl bal üretiminde ciddi kayıplar yaşanacağını ve arıcıların çok zor durumda olduğunu açıkladı.

“EMEK VERECEĞİMİZ BİR ŞEY KALMADI”

Zirai donun; elma, şeftali, kayısı, vişne gibi meyve ağaçlarının yanı sıra kır çiçeklerini de yok ettiğini belirten Şahin, arıların doğada çalışabileceği alanların kalmadığını söyledi.

“Meyvecilik zarar gördüyse bir daha çok zarar gördük. Emek vereceğimiz bir şey kalmadı. Tarım sektörü derin yara aldı.”

BAL ÜRETİMİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

TAB Başkanı, arıların yeterince gelişemediğini ve bu nedenle çiçek açsa dahi bal alınamayacağını vurguladı. Zararın bölgesel değil, genel olduğunu belirten Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Don zararından sonra üçüncü, dördüncü çiçekler gelse bile bize faydası olmayacak çünkü arılarımız gelişmedi. Orta Anadolu’da arıların yüzde 80’i zarar gördü. Bu yıl 80 bin ton bile çok uzak kalıyor bal üretiminde. Ciddi kayıp oluşacak maalesef.”

DESTEKLER GECİKTİ, ZARAR BÜYÜDÜ

Şahin, arıcıların bu yıl devlet desteklerinden faydalanamadığını da belirterek, geçmiş yıllarda kovan başına verilen şeker yardımının yapılmadığını hatırlattı:

“Geçen yıllarda arıcılarımıza kovan başına dörder beşer kilo şeker veriliyordu, bu yıl hiçbir şey verilmedi. Ocak, şubat geçti, nisan geldi halen destek alamadık. Arıcılar perişan oldu.”

“İKLİMSEL DEĞİŞİKLİKLER RİSKİ ARTIRIYOR”

Türkiye'de yıllık ortalama 115 bin ton bal üretildiğini ancak geçen yıl bu rakamın 80 bin tona kadar düştüğünü söyleyen Şahin, 2025 için net bir tahminde bulunamadığını belirtti. Üretimin önemli kısmını sağlayan Ege ve Akdeniz çam balında da riskin sürdüğünü vurguladı:

“Temmuzda kavurucu sıcaklar olursa çam balı üretimi de olumsuz etkilenebilir. İklimsel değişiklikler arıcılığı tehdit ediyor.”