Aile içi şiddet çocuğun GELECEĞİNİ ÇALIYOR

TAKİP ET

OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, "Ailesinde şiddet ortamında yetişen çocukların, psikolojik desteğe daha çok gereksinim duymaları, eğitimde daha az başarılı olmaları ve yüksek gelir getiren işlerde çalışma olasılıklarının daha düşük olması söz konusu olabilir' dedi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) tarafından  'Kadına Şiddeti Durdurma ve Önlemede Farkındalık ve Müdahaleler' başlıklı panel düzenlendi.

Panele; OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Atıcı ve Avukat Arabulucu Nur Özden, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AİLELERE UYARI 

Panelin açılış konuşmasını yapan OKTAM Müdürü Prof. Dr. Hatice Kumcağız; “Aile içinde meydana gelen cinsiyete dayalı, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan;tehdit, dayatma, kontrol içeren psikolojik, cinsel, ekonomik, fiziksel zararla sonuçlanan ve kadının bir birey olarak haklarını ihlal eden her türlü eylem kadına yönelik şiddet olarak ifade edilir. Kadına yönelik aile içi şiddet sadece kadınları olumsuz etkilemekle kalmaz aynı zamanda o ailede yaşayan çocuklar üzerinde de yaşamları boyunca etkisi altında kalacakları olumsuzluklara yol açar. Ailesinde şiddet ortamında yetişen, şiddetin tanığı olan çocukların ihmal ve istismar nedeniyle psikolojik desteğe daha çok gereksinim duymaları, eğitimde daha az başarılı olmaları ve buna bağlı olarak yüksek gelir getiren işlerde çalışma olasılıklarının daha düşük olması söz konusu olabilir” dedi. 

Avukat Arabulucu Nur Özden’in ise şiddete ilişkin yasal mevzuatlara ilişkin bilgiler verdiği panel genel bir değerlendirmenin ardından sona erdi. Feride SEZGİN