Covid-19 Aşılarıyla İlgili Kapsamlı Araştırma: Yeni Hastalıkları Tetikleme Riski Var

TAKİP ET

Corona virüsü salgınına karşı geliştirilen mRNA bazlı Covid-19 aşılarıyla ilgili en kapsamlı araştırmanın detayları paylaşıldı.

Araştırma, bazı aşı türlerinin nadir görülen durumlar olan Guillain-Barre sendromunu iki kat, beyinde şişmeyi 3.7 kat artırdığını ortaya koydu. Bilim insanları, bu risklerin çok nadir görüldüğünü vurgulayarak milyonlarca hayatın kurtarılabileceğini belirtti.

Açıklamalarından Satırbaşları:

2019'un son haftalarında Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve küresel bir salgına dönüşen corona virüsü salgınına karşı geliştirilen mRNA bazlı Covid-19 aşılarıyla ilgili en kapsamlı araştırmanın sonuçları açıklandı.Vaccine tıp dergisinde yayınlanan araştırmada, Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca'nın geliştirdiği aşıların nörolojik, kalp ve kan ile ilgili bazı hastalıklarda riski artırdığına dikkat çekildi, ancak bu riskin çok nadir görüldüğü ifade edildi.

99 milyondan fazla insanın verilerini inceleyen bilim insanları, bazı aşı türlerinin Guillain-Barre sendromunu iki kat, beyinde şişmeyi 3.7 kat artırdığını belirtti.

Araştırmada, Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşılarının kalp, kan ve nörolojik rahatsızlıkları tetikleyebildiği belirtilirken, bu tür risklerin düşük olduğu ve milyonlarca hayatın kurtarılabileceği vurgulandı.Yale New Haven Hastanesi Sonuç Araştırma ve Değerlendirme Merkezi direktörü Dr. Harlan Krumholz, "Her ikisi de doğru olabilir. Milyonlarca hayat kurtarabilirler ve olumsuz etkilenen az sayıda insan olabilir" açıklamasını yaptı.

Guillain-Barre sendromu riskindeki artış, miyokardit adı verilen kalp iltihabı riskinin üç kat daha yüksek olduğu belirtilirken, bilim insanları bu risklerin çok nadir görüldüğünü ifade etti.

sağlık covid19 aşı tehlike almanya