Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür:'Öğretmenlik Kanunu  geri çekilmeli'

TAKİP ET

Eğitim Sen Samsun Şubesi üyeleri, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu protesto etti. Eğitimciler, kanunun geri çekilmesini talep etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na(KESK) bağlı Eğitim Sen Samsun Şubesi üyeleri, yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu yaptıkları eylemle protesto etti. İstiklal Caddesi Süleymaniye Geçidi'nde toplanan eğitimciler, yasal düzenlemenin geri çekilmesini talep etti. 

Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür, öğretmenlerin birçok sorunla boğuştuğuna dikkati çekerek, "Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayrımlarına yenileri eklemekle kalmamakta, aynı zamanda  eğitim sistemini rekabetçi ve eleyici bir sınav üzerinden yeniden düzenlemek istemektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleğidir. Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkileri ve mesleki dayanışmayı bozacaktır. Okullarda yapay olarak oluşturulmaya çalışılan farklı statü ve unvanların zaman içinde giderek belirginleşen sınıfsal ayrışmalar yaratması, okullarda katı ve hiyerarşik çalışma ilişkilerinin oluşması kaçınılmaz olacaktır. ‘Nitelikli Okul/Niteliksiz Okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘Nitelikli Öğretmen/Niteliksiz Öğretmen’ algısı yaratılmak istenmesi son derece tehlikelidir "dedi. 

'TEHLİKELİ DURUMLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR'

Uyarılarda bulunan Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür, "Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını düşürecek, yapılan sınavlarla  daha da itibarsızlaştıracaktır. 
 Öğretmenlik meslek Kanunuyla birlikte okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaşanması, öğrencilerin sosyal statüsü ve öğretmenlerin kariyerine göre okullarda ‘özel sınıflar’ oluşturulması yaygınlaşacaktır. Buradan bir kez daha bu yasaya karşı  çıkan eğitim sendikalarına ve tüm paydaşlarımıza sesleniyoruz; 'eşit işe eşit ücret' ilkesini yok sayan, öğretmen emeğini değersizleştiren bu yasaya karşı  ortak bir tutum belirlemeye  ve  birlikte mücadele yürütmeye  çağırıyoruz. Emeğimiz onurumuz ve çalışma barışımız için, Öğretmen Meslek Kanunu derhal geri çekilmelidir "ifadelerini kullandı. 

Zekeriya FIRAT