OMÜ Doç. Dr. Aliye Özenoğlu: "Çocuklarda Düzenli Öğünler Beden ve Zihin Sağlığı İçin Hayati"

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, çocuklarda düzenli ve dengeli öğünlerin hem beden sağlığı hem de zihin sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, çocuklarda öğün düzeninin hem beden hem de zihin sağlığı açısından kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Çocuklarda öğün düzeninin önemini anlatan Doç. Dr. Özenoğlu, özellikle sabah kahvaltısının beyin fonksiyonlarını geliştirmek açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Çocukların okula gitmeden önce kahvaltı yapmalarının gerekliliğini vurgulayan Özenoğlu, günümüzde teknolojik cihazlarla geçirilen zamanın uyku düzenini etkileyerek öğün düzenini olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Çocukların sağlıklı büyüme ve gelişmeleri, ruh ve zihin sağlıkları için zamanında ve yeterli süre uyumalarının önemine değinen Doç. Dr. Özenoğlu, özellikle okul çağındaki çocukların düzenli uyku alışkanlıklarının desteklenmesini önerdi. Çocukların akşam saatlerinde erken yatmalarını ve 8 saat uyumalarını tavsiye eden Özenoğlu, bu durumun biyolojik dengeyi korumak adına önemli olduğunu belirtti.

Kahvaltının yanı sıra, kahvaltıda tercih edilen besinlerin de önemine değinen Özenoğlu, sağlıklı beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Özenoğlu, çocukların kahvaltıda protein kaynaklarına ek olarak tam tahıllı ekmek, mevsim yeşillikleri ve taze sıkılmış meyve suyu veya süt tercih etmeleri gerektiğini söyledi.

Rafine edilmemiş tam tahılların vitamin ve lif bakımından daha zengin olduğunu vurgulayan Özenoğlu, ailelere öğrencilerin beslenme çantalarını hazırlarken çocuğun evdeki kahvaltı alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Hazır pastane veya market ürünlerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Özenoğlu, ev yapımı sağlıklı alternatiflerin çocuklara sunulmasının önemine değindi.

Çocuklarda iştahsızlık durumunda ebeveynlerin bir uzmandan yardım alması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, çocukların telefon, tablet veya televizyon eşliğinde yemek yeme alışkanlığının tercih edilmemesi gerektiğini ve çocukların yemek yeme konusunda farkındalık kazanmalarının önemli olduğunu vurguladı.

sağlık OMÜ doktor çocuk sağlıklı beslenme diyabet