OMÜ, Türkiye'de Organ Nakli Alanında Önemli Başarılar Elde Ediyor

TAKİP ET

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli Birimi, yaptığı organ nakilleri ve bağış farkındalık çalışmaları ile Türkiye genelinde adından söz ettiriyor.

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli Birimi, canlı ve kadavradan organ bağışlarının alındığı bir merkez olmasının yanı sıra organ nakillerinin de başarıyla gerçekleştirildiği bir birimdir. 2003 yılından bu yana canlı verici ve kadavradan toplamda 536 böbrek, 2018 yılından itibaren ise 66 karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir.

Birim, yaptığı başarılı organ nakilleriyle Türkiye genelinde önemli bir konumda bulunmaktadır. Özellikle kadavradan nakillerin yoğunlukta olduğu bu merkezde, organ bağışının artırılması için farkındalık çalışmaları yürütülmektedir. Merkezde gerçekleştirilen nakillerin yaklaşık yüzde 60'ı kadavra vericili nakillerdir.

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yarkın Kamil Yakupoğlu, yaptığı açıklamada, geçen yıl sadece bu merkezden 30 kadavra donörün organlarının çıkartılarak Türkiye genelinde kullanıldığını belirtti. Ayrıca, bölgedeki organ nakli bekleyen hastaların sayısının yaklaşık 800 olduğunu ve bu nedenle organ bağışlarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Merkezdeki organ nakillerinin dünya standartlarında olduğunu ifade eden OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kaan Karabulut, Türkiye genelinde en çok kadavradan organ bağışının çıktığı bölgenin Karadeniz olduğunu söyledi. Bu nedenle organ bekleyenlere daha hızlı çözüm sağlandığını belirten Karabulut, halkı organ bağışına davet ederek, bölgedeki organ nakli sıklığının arttığını dile getirdi.

Organ nakli gerçekleştirilen hastalardan biri olan Durmuş Gümüş, nakil bekleyenlere cesaret vererek, "Nakil ihtiyacı olanlar zaman kaybetmeden başvursunlar." dedi. Organ bağışının önemine vurgu yaparak, nakil bekleyen hastaların umutlarını kaybetmemeleri gerektiğini belirtti.

OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli Birimi, hem gerçekleştirdiği başarılı nakillerle hem de organ bağışı konusundaki farkındalık çalışmalarıyla Türkiye'de organ nakli alanında önemli bir misyon üstlenmektedir.

samsun OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Organ ve Doku Nakli Birimi organ nakli türkiye önemli başarı doku nakli bağış farkındalığı sağlık samsunhaber gündem haber