Sağlık Bakanlığı Obezite ile Mücadele Stratejisi Belirledi

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan Stratejik Planı'nda obezite dahil birçok sağlık sorununa çözüm odaklı hedefler belirledi.

Obezitenin azaltılması için çocuklar ve yetişkinlerde toplumsal bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirilecek. İlkokul çağındaki çocuklarda yüzde 11,4, 15 yaş üzeri nüfusta ise yüzde 29,1 olan obezite oranının 5 yılda kademeli azaltılması hedefleniyor.

 Yüksek şeker ve tuz içeren ürünlerin reklamlarına düzenleme getirilecek. Gıda etiketlerinin anlaşılabilirliği artırılarak tüketicilere daha sağlıklı ürün tercihleri konusunda destek sağlanacak. Ambalajlı ürünlerin içeriğindeki zararlı maddelerin azaltılması ve reklamlarının düzenlenmesi hedefleniyor.

 Çocukların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim müfredatı ve mevzuat iyileştirmeleri yapılacak. Sağlıklı beslenmeyi teşvik edecek uygulamalar ve yeşil alanların artırılmasıyla hareketli hayat alışkanlıkları desteklenecek.

 Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi Araştırması sonuçlarına göre yüzde 45,4 olan sağlık okuryazarlığı oranı, 2028'e kadar yüzde 52'ye çıkarılacak. Dijital sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi ve sağlık bilgilerine erişimde Bakanlığın kaynaklarının yaygın kullanılması teşvik edilecek.

Bağımlılık haritaları oluşturularak bölgesel ve demografik analizlere dayalı müdahale programları geliştirilecek. Tütün bağımlılığına yönelik tedavi ve danışmanlık hizmetleri güçlendirilecek. Aile hekimliği birimleri ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri sayısı artırılacak.

Aile hekimliği birimleri ve Sağlıklı Hayat Merkezleri sayılarının artırılmasıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinin kapsamı genişletilecek. MHRS randevusuyla muayene oranı yükseltilecek, Aile Diş Hekimliği uygulaması tüm illerde hayata geçirilecek.

Ulusal hasta güvenliği eylem planı oluşturularak hasta güvenliği ağı kurulacak. Sağlık Vadisi projesi ile yerli ve milli sağlık teknolojileri desteklenecek. Akılcı ilaç kullanımını artırmak amacıyla hekimlere destek veren bir karar destek sistemi kurulacak.

Aşı tereddüdü olanları tespit etmek ve işlemleri gerçekleştirmek için bilişim altyapısı hazırlanacak. Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede sürveyans sistemleri güçlendirilerek pandemilere hazırlıklı olunacak. Ulusal Bağışıklama Programındaki aşıların yüzde 86'sı Hıfzıssıhha Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nde üretilecek.

Sağlık Bakanlığı, obezite başta olmak üzere geniş bir yelpazedeki sağlık sorunlarına karşı etkili ve kapsamlı bir mücadele stratejisi izlemeyi amaçlamaktadır.

sağlık sağlık bakanlığı obezite obeziteyle mücadele strateji belirleme samsunhaber gündem haber sondakikahaber