Sohbetlerin Zihinsel Anlamda Faydalı Oluşu

TAKİP ET

Zihin bir ileti mekanizmasıdır. Kendinize ait bir depo olduğunu düşlediğinizde zihin size kapıları aralar. Size ait olanların saklandığı ve istenilenlerin paylaşıldığı bir ağdır. Algılama, anlamlandırma ve depolama merkezi olan zihin insanların zihinsel süreçlerine ev sahipliği yapar. Ortam Sohbet ederken de kullanılan bu süreçler zihin ve sohbetin bir ilişki içerisinde olduğuna dair bir temel yapı sunar.

Sohbet Zincirleri ve Zihinsel Ağlar

Bilişsel psikologların yaptığı çalışmalara göre zihnimizde bir ağ modeli olduğunu söylemek mümkündür. Kırmızı kelimesi birden fazla kelimeyle ağ kurar. Bu ağlar birbirlerini çağrıştırır nitelikte olabilirler. Yakın zaman deneyimlerinizle de şekillenebilen seçiminizle zihin, kırmızı kelimesinden hangi çağırışıma gideceğine karar verir. Kırmızı bir gül mü yoksa itfaiye aracı mı? Kırmızı söylemini ilk işittiğinizde aklınıza neler geldi? Ve ne zamana kadar bu çağrışım devam etti?

Sohbet sırasında da çağrışımlar devam eder ve sohbet zincirlerini oluştururlar. Muhatabınızla birlikte ne kadar çok güçlü çağrışımlarınız varsa o kadar çok sayıda sohbet zinciri elde edebilirsiniz. Bu zincirler ve çağrışımlar size farklı perspektifler sunma eğilimindedirler. Farklı bakış açılarına sahip olunduğu zaman daha eleştirel bir tutum kazanılabilir ve yordanan tüm birikimler ışığında dar bakış açısından kurtulabilir.

Sohbet Zincirlerinin Anlamı

Sohbet bize birikim kazanma ve farklı olma kulvarlarında fayda sağlar. Gerçekleştirdiğimiz sohbetlerde kendi görüşümüz dışında da bilgilere maruz kalabilir ve "aşılama" denilen bir yöntemle aslında bir nevi zırlanmış olabilirsiniz. Hastalık öncesi enjekte edilip vücudun antikor üretmesine yardımcı olan aşılama gibi, farklı sohbetlerden edinilen bilgilerle zıt görüşte olduğunuz bir konu hakkında yoğun bir tartışma sırasında antikorlarınızı kullanma şansı elde edebilirsiniz.

Çağrışımlarla depolanan birikimler ve sohbetin zihinde yarattığı canlılık hali bir arada sizi besleyen bir kaynak haline gelebilir. Günlük hayatın karmaşasında belli konulara yoğunlaşan ve otomatikleşen zihin için sohbetler yeni bir uyaran halinde dikkati üzerine çeken ve zihni canlandıran bir özellik kazanır.

İşten eve dönerken aynı yolu kullanan katılımcılarda, kullandığı yolda bir ceset olsa dahi bunu fark edemedikleri araştırmalar tarafından gösterilmiştir. Farklı konularda sohbet etmek ve çağrışıma özgürce izin vermek dikkatinizi canlandırmanız ve zihninizi yenilemeniz adına mükemmel bir fırsattır.