Süt üreticileri zorda 

TAKİP ET

ZMO Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, çiğ süt alım fiyatının 2 lira 90 kuruş olarak açıklanmasına tepki gösterdi. Girdi maliyetlerinin yükseldiğine dikkati çeken Çobancı, üreticilere yönelik 'özel teşvik' çağrısı yaptı. 

Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Hasan Çobancı, çiğ süt alım fiyatının 2 lira 90 kuruş açıklanmasının üreticileri memnun etmediğine dikkati çekti. 

Yem fiyatları dahil bütün girdi kalemlerine zam geldiğine işaret eden Çobancı, "Üreticiler hem girdi maliyetlerine art arda gelen zamlar, hem ekonomik kriz hem de pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak litre başına en az 3 lira 25 kuruş referans fiyatı beklemekteydi. Ancak açıklanan fiyat, üreticilerin beklentilerinin çok altında kaldı "dedi. 

YEM FİYATLARI YÜKSELDİ 

"Bugün üretim maliyetleri satış fiyatını geçmiştir "diyen Çobancı, "Markette peynir fiyatları nerede ise yüzde 80’lere varan fiyat artışları oldu. Süt dahi 6- 7 liraya satılmakta. Üreticinin kazanmadığı, tüketicinin de yüksek fiyatla almak zorunda kaldığı, süt üretimi konusunda destekleme ve iyileştirme yapılmaz ise önümüzdeki süreçte süt sıkıntısı da baş gösterecektir. Ulusal Süt Konseyi’nin yeniden toplanarak, maliyet artışlarını da dikkate alarak makul bir fiyat artışı sağlaması gerekmektedir. Süt maliyeti düşürmenin yolu yem fiyatlarını düşürmekten ve meralara gereken önemin verilmesinden geçmektedir.  Yapılması gereken küçük çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için bu kesime devletçe özel teşviklerin getirilmesi gerekir "diye konuştu. Zekeriya FIRAT