Ultra İşlenmiş Gıdaların Yol Açtığı 32 Sağlık Sorunu

TAKİP ET

British Medical Journal'da yayımlanan bir çalışma, hazır yemeklerden şekerli tahıllara kadar geniş bir yelpazede bulunan ultra işlenmiş gıdaların, kanser, tip 2 diyabet ve zihinsel sağlık sorunları dahil olmak üzere 32 farklı sağlık sorunu riskini artırdığını ortaya koydu. Uzmanlar, bu tür gıdaların içerdikleri yağ, tuz, şeker ve düşük vitamin ve lif miktarından kaynaklanan sağlık sorunlarına yol açtığını belirtiyor.

Ultra işlenmiş gıdaların, halk sağlığı üzerindeki olası zararlarına dair önemli bir çalışma, British Medical Journal'da yayımlandı. Hazır yemekler, şekerli tahıllar ve seri üretilen ekmeğin de aralarında bulunduğu bu gıdaların tüketiminin, kanser, tip 2 diyabet ve zihinsel sağlık sorunları gibi 32 farklı sağlık sorunu riskini artırdığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, ultra işlenmiş gıdaların içerdikleri yüksek oranda yağ, tuz ve şekerden dolayı, aynı zamanda vitamin ve lif eksikliği içermesi nedeniyle bu sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını belirtiyor. Ayrıca, bazıları bu tür gıdaların bağımlılık yapıcı özellikleri nedeniyle tütün ve uyuşturucu ürünlerine benzer şekilde zararlı olduğunu ileri sürüyor.

Çalışma, ultra işlenmiş gıdaların tüketildiği durumlarda, tüm nedenlerden kaynaklanan ölüm oranının yüzde 21 arttığını gösteriyor. Ayrıca, kardiyovasküler hastalıklardan, kansere kadar bir dizi sağlık sorununda artış yaşandığı tespit edildi. Bunlar arasında meme kanseri, astım, kaygı, depresyon ve metabolik sendrom gibi sorunlar da bulunuyor.

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, bu sağlık sorunlarına neden olan gıdaların, engelli vatandaşların spora katılımını teşvik etmek amacıyla yapılan çalışmaların önemini bir kez daha ortaya koydu. Demirtaş, elde edilen bu bilgiler ışığında, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi ve toplum sağlığının korunması için çaba harcanması gerektiğini vurguladı.

sağlık işlenmiş gıda sorunu sağlıklı beslenme sağlık sorunu