Uzun Süreli Covid-19 ile Demir Eksikliği Arasındaki Çarpıcı İlişki Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Cambridge Üniversitesi'nin yaptığı yeni bir araştırma, uzun süreli Covid-19 vakalarında düşük demir seviyelerinin büyük etkisi olduğunu gösterdi. İltihaplanma ve anemi ile ilişkilendirilen bu durum, hastaların sadece iki hafta sonra sağlıklı kırmızı kan hücresi üretimini durduruyor.

Cambridge Üniversitesi'nden yapılan bir araştırma, uzun süreli Covid-19 vakalarında düşük demir seviyelerinin belirgin bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Nature Immunology dergisinde yayınlanan rapora göre, düşük demir seviyeleri iltihaplanma ile anemiye katkıda bulunuyor ve Covid-19 teşhisi konulduktan sadece iki hafta sonra sağlıklı kırmızı kan hücresi üretimini durduruyor.

Araştırmaya göre, Covid-19'a yakalanan her 10 kişiden en az üçü uzun süreli Covid-19 riski altında. Araştırmacılar, vücutta bir enfeksiyon olduğunda, vücudun kan dolaşımından demiri uzaklaştırarak tepki verdiğini ve bu durumun uzun süreli Covid-19 vakalarında demir eksikliğine yol açtığını belirtiyor.

Hal Drakesmith, araştırmada yer alan isimlerden biri, "Bu, vücutta demiri yeniden dağıtan evrimsel bir tepkidir. Ancak, bu tepkinin uzun bir süre boyunca devam etmesi durumunda demir eksikliği, oksijenin vücutta daha az verimli taşınmasına neden olabilir ve metabolizma ile enerji üretimi üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir" dedi.

Araştırma, hem hafif hem de şiddetli Covid-19 vakaları olan hastalarda benzer durumların görüldüğünü ortaya koydu. Dr. Aimee Hanson, "Vücudun düşük demir miktarını daha fazla kırmızı kan hücresi üreterek düzeltmeye çalıştığına dair kanıtlar görmemize rağmen, devam eden iltihaplanma karşısında pek de iyi bir iş çıkarmıyordu" dedi.

Uzmanlar, demir seviyeleri üzerindeki etkileri azaltmak için agresif inflamasyonu kontrol etmenin yollarını ararken, hastalara demir takviyesi vermenin karmaşık bir süreç olabileceğini belirtiyor. Hanson, "İhtiyacımız olan şey, demiri yeniden harekete geçirmenin ve onu kırmızı kan hücreleri için daha yararlı olacağı kan dolaşımına geri çekmenin bir yolu" dedi.

sağlık Covid-19 Cambridge Üniversitesi araştırma demir eksikliği Koronavirüs samsunhaber gündem