'10 yıl sonra hamsi bulamazsak şaşırmayın'
Paylaş

'10 yıl sonra hamsi bulamazsak şaşırmayın'

Ekleme: 23.03.2021 15:59 Güncelleme: 30.05.2026 21:55

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, küresel iklim değişikliği, yanlış su kullanımı ve politikalarına işaret ederek, "5 yada 10 yıl sonra hamsi bulamazsak kimse şaşırmasın "dedi. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) Dünya Su Günü dolayısıyla çevrim içi (on-line) düzenlenen 'Küresel İklim Sürecinde Su ve Çevre' adlı söyleşide, OMÜ’lü akademisyenler; küresel iklim değişikliği sonucunda dünyayı ve hayatı tehdit eden olumsuz gelişmelere ve bu yönde verilen mücadelenin önem ve aciliyetine dikkat çekti.

OMÜ’nün YouTube kanalından canlı olarak yayımlanan ve moderatörlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fehmi Yazıcı’nın yaptığı programda Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, çarpıcı açıklamalar yaptı, uyarılarda bulundu. 

SU KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ 

"Dünya çok ciddi bir su kriziyle karşı karşıya "diyen Prof.Dr. Demir, "Türkiye, sahip olduğu su kaynaklarını doğru kullanamıyor. Bu çerçevede tıpkı Pandemi Kurulu gibi bir su, çevre, gıda ve tarım komisyonu kurularak katılımcı su yönetimi anlayışı benimsenmeli. Bunu yanı sıra, arza yönelik su kullanımı değil, talebe yönelik su kullanımı planlaması yapmalıyız. Maalesef arz edileni kullanma gibi yanlış bir alışkanlığımız var. Aynı zamanda su yönetimini havza bazlı bir modele dönüştürmeliyiz. Bu konuda ciddi çalışmalar var ancak 15 – 20’ye yakın kuruluş, su yönetimiyle ilgilendiği için koordinasyonda sıkıntılar yaşanıyor. Bu bağlamda ilsel ve bölgesel odaklı çözümleri ülke politikalarına paralel olarak uygulamak zorundayız” dedi. 

BÖYLE GİDERSE PAMUK EKERİZ 

Kuraklık ve tarım ilişkisine odaklanan Prof. Dr. Demir, küresel ısınmanın had safhaya ulaştığını belirterek bu durumun Türkiye’ye yansımalarına işaret ederek şunları kaydetti; "NASA’nın yayımladığı haritada Türkiye’deki kuraklık bariz bir şekilde görünüyor. Dünyada tarım güneyden kuzeye doğru kayıyor. Karadeniz Bölgesi kuraklıktan en az etkilenen coğrafyalardan biri fakat kuraklık böyle devam ederse Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve çay üretemeyeceğiz, yerine pamuk üretmeye başlayacağız. O hâlde bizim tarımsal anlamda kısa vadede doğru su yönetimi politikalarını bir an önce devreye sokmamız gerekiyor. Aksi durumda tarımsal üretim ve gıda güvenliğinde büyük sıkıntılar yaşayacağız. Yani ülkemizin tarımsal üretim yapısı değişecek. Bu hususta uzmanların, sorunun ciddiyeti ve vahametinin anlaşılması açısından kamuoyuyla daha çok buluşması gerekiyor. Üniversitemizin de bu aşamada rol model bir fonksiyon yüklenmesi ve su, tarım ve çevre konularındaki örnek bir modeli uygulamaya konacak şekilde önce bölgemize, sonra da Türkiye’ye anlatması çok değerli olacaktır. Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklığı bu yıl, önceki yıllara nazaran 4 derece daha yüksek. Bu sıcaklık artışı, balıkların kuzeye göç etmesine yol açtı. 5 – 10 yıl sonra hamsiyi bulamazsak bu duruma kimse şaşırmasın. Bundan ötürü taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyma vakti gelmiştir” ifadelerini kullandı. Zekeriya FIRAT 

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.