Milli Mücadele'nin 100. Yılı" nedeniyle hazırlanan 'özel tasarımlı' resmi logo, gerçekten çok hoş ve sade.
Türkiye haritası üzerine tasarlanmış görünümüyle Türk bayrağının üzerinde hilal ve yıldızımız da oldukça güzel ve anlamlı duruyor.
Ancak;
Milli Mücadele'nin 100. yıl logosu, 'Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinin' 100. yılının anlatımı değildir' sadece...
Bir çok ülkeye ilham kaynağı olmuş, bir halkın bir önderle küllerinden yeniden doğmasıyla da bir direniş öyküsüdür..
Bir ulusun 'o mücadele için ilk adımıyla başlayan diriliş hikayesinin' ve kurtuluşun kahramanı Atatürk ile bütünleşme 'destanıdır' ayrıca..
Kurtuluş mücadelesinin başladığı Samsun'dan bakınca da; 19 Mayıs kenti olmanın onurunu yaşayan Samsun ve Kurtuluş mücadelesinin kıvılcımını Samsun'dan yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, resmi logo da eksik gibi duruyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat ilgilendiği söylenen 100. yıl resmi logosu yayınlandığında, şahsım olarak ta şaşırdığımı ifade etmek isterim.
Oysa, kurtuluş kenti olan Samsun'da bu yıl kutlamaların çok farklı olacağı açıklandığında, 'Üzerinde Atatürk simgesi olarak Samsun'daki heykelinin de olacağı' bir tasarım internetlerde dolaşıyordu.
Samsun'daki Atatürk Anıtı'nın da olduğu bir tasarımdı.
Şimdi anlaşılıyor ki; o logo 'Resmi logo değil', Samsun 100. yıl Platformu'nun hazırladığı logo imiş..
Dün de Platform adına açıklama yapan ADD, 19 Mayıs 1919'un 100. yılında belirlenen resmi logoda Atatürk'ün olmamasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Elliyi aşkın dernek, sendika, oda ve demokratik kitle örgütlerinin bir araya geldiği Samsun 100. Yıl Platformu'nun kendi logosu ile kutlama yapılacağı açıklandı.
Ve şu söz çok önemli;
Samsun şehrinin simgesi ’Onur Anıtı’ bizim logomuzdur. Resmi Logoyu Atatürksüz olarak kabul edemeyiz. Bu istek ve inançta olduğunu düşündüğümüz siyasi İktidarı da Atatürk şehri Samsun’a ve milli mücadelenin kahramanlarına hassasiyete davet ediyoruz "dedi.
Şimdi gelinen noktada, resmi logoda değişim olacak mı, bilmiyorum ama dün internet haber sitelerinde çıkan bir haber sonrası 'logonun yeniden gözden geçirilebileceğini' tahmin ediyorum.
Çünkü geçtiğimiz yıl, Azerbaycan'ın 100. yıl logosu ile Milli Mücadele'nin Yüzüncü Yılı logosu arasındaki inanılmaz benzerlik 'Türkiye'nin gündemine oturdu'.
Belirlenen 100. yıl logosu yayınlanır yayınlanmaz logonun çalıntı olduğu tartışmaları başladı. Logo, geçtiğimiz yıl Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı dolayısıyla kullanılan logolardan birinin neredeyse bire bir aynısı. Logodaki 1 rakamında ufak bir değişiklik var.
Ayrıca Türk bayrağı ile Azerbaycan bayrağında farklı olan ay (daha ince) ve yıldızın (8 köşeli) değişiklikleri tasarıma yansıtılmış.
Şimdi soru şu?
Pek çok gazetede "İşte müthiş 100'üncü yıl logosu" başlığı ile yayınlanan resmi logo kalacak mı, yoksa değişecek mi?..
Azerbaycan’ın logosuyla benzerliği nasıl izah edilecek o da ayrı bir konu.
Bir esinlenme bile olsa, Türkiye'nin Milli Mücadelesi'ni anlatan 100. yıl logosu açısının yanı sıra anlam bakımından da 'Bu kadar benzerlik kabul edilemez'..
Şahsi görüşüm yol yakınken, 'Atatürklü yeni bir 100. yıl logosu' tasarlanmalıdır..
100. Yıl Platformunun logosu da 'düşünülebilir', farklı da olabilir.
Ama içinde Samsun ve Atatürk vurgusu' olmadan 'eksik' kalır kanaatindeyim.
Kurtuluş kentinin ilk adımının atıldığı Samsunlulardan yorum bekliyorum..
İŞTE Azerbaycan'ın 100. yıl logosu

İŞTE Milli Mücadele'nin 100. Yıl logosu

BU DA SAMSUN 100. YIL PLATFORM LOGOSU