Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), TÜBİTAK tarafından bu yıl 57'ncisi düzenlenen "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması"na ev sahipliği yapıyor. 1969 yılından bu yana gençleri bilimsel araştırmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen organizasyon, Türkiye genelindeki 12 bölge merkeziyle eş zamanlı olarak kapılarını açtı. Bu yıl 29 bin 739 proje başvurusu ile yarışma tarihinin en yüksek katılım oranına ulaşılarak önemli bir rekora imza atıldı.
SAMSUN BÖLGESİ’NDEN 100 PROJE SERGİLENİYOR
Samsun Bölge Koordinatörlüğü bünyesinde yer alan Amasya, Çorum, Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Tokat illerinden toplam 3 bin 142 proje başvurusu alındı. 30 farklı üniversiteden 210 akademisyenin katıldığı titiz değerlendirme süreci sonucunda, 12 farklı alandan seçilen en nitelikli 100 proje bölge sergisine davet edildi. OMÜ kampüsünde sergilenen bu projeler, öğrencilerin bilimsel çözüm üretme yeteneklerini gözler önüne seriyor.
"HEDEFİMİZ BİLİMSEL NİTELİĞİ ARTIRMAK"
Açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu, başvuru sayısındaki artışın Türkiye'nin bilim temellerinin güçlendiğinin kanıtı olduğunu belirtti. Topcu, "Bu tablo, Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz ile geleceğe dair umutlarımızın ne kadar güçlü olduğunu göstermektedir. Ödüller bir amaç değil, motivasyon aracıdır; asıl kazanım bu süreçte edinilen deneyimdir" dedi. Bölge sergisinde birinci seçilen projeler, Mayıs ayında Ankara’da yapılacak Türkiye Finali’nde bölgeyi temsil etme hakkı kazanacak.
"GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI BURADA"
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz ise sergilenen her çalışmanın bir emek ve sabır göstergesi olduğunu vurguladı. Gençlerin Türkiye'nin bilim ve teknoloji geleceğini şekillendirecek mühendisler ve girişimciler olacağını söyleyen Kurnaz, üç gün sürecek etkinliğin akademik etkileşim açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Samsun Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar ve protokol üyeleri, stantları gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı.


İhlas Haber Ajansı


