Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 81 yaşında olan Ömer Acar, çocuk yaşta başlayıp semaver ustalığını 72 yıldır sürdürüyor.
Tamamen geleneksel olmayan bakır semaverler, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük talep görüyor. Kuzey İrlanda, Kanada ve Almanya gibi semaver gönderen Acar, 6 litrelik semaverleri 20 bin TL, 4,5 litrelik olanları ise 15 bin TL'ye satıyor.
EL EMEĞİ İLE ÜRETİLEN SEMAVERLER
Tamamen kendi el emeğiyle üretim yapan Ömer Acar, “Semaverlerimi bakır, pirinç ve bronz tekniklerle yapıyorum. Bir hafta sürüyor. Yardım almadan tek bilgi üretiyorum. Türkiye'de aynı işçiliği yapan başka bir usta yok” dedi. Bakır tencerelerde pişen yemeklerin ve çayın lezzetinin de çok farklı olduğunu vurgulayan Acar, bu sanata büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu ifade etti.
COĞRAFİ İŞARETLİ VEZİRKÖPRÜ SEMAVERİ
Vezirköprü merkeziki Taşhan'da üretilen ve bakanlıkları tesciline sahip “Vezirköprü yassı semaveri” dikkat çekiyor. Bu olağandışılığa sahip semaverler, 200 yıldır el emeği ile üretiliyor. Ancak ustaların patlaması nedeniyle üretim de giderek azalıyor. Semaver ustası Saffet Topal, “Vezirköprü semaverinin lezzeti ve tasarımı benzersizdir. Fiyatlar ise kalitesine göre 700 ile 3 bin TL arasında değişiyor” dedi.
SEMAVER SANATI YOK OLUYOR
Hem Ömer Acar hem de Saffet Topal, semaver sanatına olan ilginin gelişiminden endişe ayrıntılarını dile getirerek, bu benzersiz olayların gelecek nesillere aktarılmasını temanın devam ettiğini belirtti.

İhlas Haber Ajansı