Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu'daki askeri varlığını genişletmek ve İran'a yönelik deniz ablukasını sıkılaştırmak amacıyla bölgeye binlerce ek asker gönderme kararı aldı. Sevkiyatın temelini denizciler ve deniz piyadelerinin oluşturduğu bu hamlenin, Tahran'ı diplomatik olarak yeni bir anlaşmaya zorlama stratejisinin bir parçası olduğu ifade ediliyor.
DENİZ ABLUKASI VE DİPLOMATİK BASKI
The Washington Post’un yayımladığı bilgilere göre, ABD yönetimi, haftalardır devam eden çatışma ortamını diplomatik yollarla sonlandırmak için baskıyı artırmış durumda. Ek askeri varlığın, olası bir ateşkes bozulması durumunda ABD'nin elini güçlendirecek stratejik bir "askeri seçenek" olarak masada tutulduğu değerlendiriliyor.
ÇATIŞMALARDA SON BİLANÇO: 399 YARALI, 13 CAN KAYBI
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Sözcüsü Tim Hawkins, 28 Şubat tarihinden bu yana bölgede yaşanan çatışmaların bilançosunu açıkladı. Hawkins’in verdiği verilere göre:
-
Toplam Yaralı: 399 ABD askeri.
-
Durumu Ağır Olan: 3 asker.
-
Görevine Dönenler: 354 asker.
-
Hayatını Kaybedenler: 13 asker (6'sı Kuveyt'te, 1'i Suudi Arabistan'da).
ABD ORDUSUNDA ASKER ALIMINDA REKOR
Gerilim sürerken ABD Savaş Bakanı Pete Hegseth, asker alım süreçlerinde tarihi rakamlara ulaşıldığını duyurdu. Hegseth, ABD Hava ve Uzay Kuvvetleri'nin 2026 mali yılı hedeflerine 5 ay erken ulaşıldığını, geçen yılki rekor hızın dahi geçildiğini vurguladı.
Haber Merkezi