ABD ile İran arasındaki diplomatik müzakerelerin çıkmaza girmesi, Orta Doğu'da savaş senaryolarını yeniden gündeme taşıdı. Batı medyasının önde gelen kuruluşları, Pentagon'un olası bir askeri müdahale için hazırlıklarını hızlandırdığını iddia etti. Müzakere masasından beklediği sonucu alamayan Washington yönetiminin, Tahran'a yönelik kapsamlı bir operasyon planı üzerinde çalıştığı ileri sürülüyor.
REUTERS: "HAFTALARCA SÜRECEK HAVA HAREKATI"
Uluslararası haber ajansı Reuters, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde ABD'nin İran'ı haftalarca vurabileceğini yazdı. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın onay vermesi durumunda hava kuvvetlerinin stratejik hedefleri imha etmek amacıyla uzun süreli bir harekat başlatabileceği vurgulandı. Operasyonun kapsamının, İran'ın nükleer tesislerinden askeri altyapısına kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığı belirtiliyor.
NEW YORK TIMES: "KOMANDOLAR KARADAN GİREBİLİR"
ABD merkezli New York Times gazetesi ise çıtayı daha da yükselterek kara operasyonu ihtimaline dikkat çekti. Pentagon'un savaş planları arasında ABD özel kuvvetlerine bağlı komandoların İran topraklarına sızarak kritik operasyonlar gerçekleştirmesinin de yer aldığı iddia edildi. Bu hamlenin, bölgedeki dengeleri tamamen değiştirebileceği ve geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyebileceği ifade ediliyor.
TRUMP VE KANADA'DAN REJİM DEĞİŞİKLİĞİ VURGUSU
Sürece dair en sert açıklamalardan biri de Donald Trump'tan geldi. İran'daki mevcut durumun sürdürülemez olduğunu savunan Trump, "İran'da rejim değişikliği en iyi senaryo gibi görünüyor. Muazzam gücümüz var ve daha fazlası da yolda" diyerek askeri seçeneğin masada olduğunun sinyalini verdi. Kanada Dışişleri Bakanı Anand da sürece dahil olarak, rejim değişikliği yaşanmadan İran ile diplomatik ilişkileri kurmayacaklarını ve yaptırım listesine yeni isimlerin eklendiğini duyurdu.
İhlas Haber Ajansı

