ABD ile Çin arasında yıllardır devam eden ticaret gerginliğini çözmek amacıyla beklenen müzakereler resmen başladı. İsviçre’nin Cenevre kentinde yürütülen görüşmelere, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng başkanlık ediyor.
GÖRÜŞMELER İKİ GÜN SÜRECEK
Resmi Çin basınında yer alan haberlere göre, taraflar arasındaki ilk temasların ardından müzakerelerin iki gün sürmesi planlanıyor. İlk günün ardından hangi konuların masaya yatırıldığına dair resmi bir açıklama yapılmazken, her iki ülkenin temsilcilerinin ticaret gerilimini azaltmaya yönelik adımlar aradığı bildirildi.
GÜMRÜK VERGİLERİ KRİZİNE ÇÖZÜM ARANIYOR
Ticaret savaşının fitilini ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni gümrük tarifeleri ateşlemişti. ABD yönetimi 75’ten fazla ülkeye ticaret tarifelerinde değişiklik sinyali verirken, bu kararlar özellikle Çin ile ilişkileri daha da gerdi. Trump’ın Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük tarifesine karşılık olarak Pekin yönetimi de ABD’ye karşı yüzde 125 oranında vergiyle karşılık vermişti.
KÜRESEL PİYASALAR TETİKTE
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yaşanan bu gelişmeler, yalnızca ikili ilişkileri değil, küresel piyasaları da etkilemeye devam ediyor. Yatırımcılar ve iş çevreleri, görüşmelerin pozitif sonuçlanması halinde ticaret hacminin yeniden istikrar kazanmasını umuyor.
İhlas Haber Ajansı