Adalet Bakanı Gürlek duyurdu: Yargıda yeni dönem başlıyor
Paylaş

Adalet Bakanı Gürlek duyurdu: Yargıda yeni dönem başlıyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargıda yeni bir atama sistemine geçileceğini açıkladı. Yeni sistemde hizmet puanı, terfi ve teftiş sonuçları ile liyakat kriterleri dikkate alınacak.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargı sisteminde yeni bir atama döneminin başlayacağını açıkladı. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt olacak. Yeni sistemle birlikte uygulamadaki doğu-batı ayrımı da kaldırılacak.

ATAMALARDA HİZMET PUANI ESAS ALINACAK

Bakan Akın Gürlek, yaptığı açıklamada yargıda vatandaşların adalete daha hızlı erişmesini hedefleyen yeni bir dönüşüm başlatıldığını belirtti.

Yeni sistem kapsamında Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından alınan kararla hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt haline getirilecek.

Atamalarda mevcut doğu-batı ayrımı kaldırılacak.

LİYAKAT VE TEFTİŞ SONUÇLARI PUANLAMAYA YANSITILACAK

Yeni atama sisteminde yalnızca hizmet süresi değil, farklı mesleki kriterler de dikkate alınacak.

Terfi ve teftiş sonuçları, liyakat ve mesleğe uygunluk göstergeleri puanlamaya dahil edilecek. Böylece atamalarda nesnel ve ölçülebilir kriterlerin öne çıkarılması planlanıyor.

Yeni sistemin 2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanmaya başlayacağı belirtildi.

12. YARGI PAKETİNE DE DİKKAT ÇEKTİ

Bakan Gürlek, yargılamaların makul sürede tamamlanmasının vatandaşların önemli beklentilerinden biri olduğunu ifade etti.

Bu kapsamda 12. Yargı Paketi ile yargılama süreçlerinin hızlandırılmasına ve uyuşmazlıkların daha kısa sürede sonuçlandırılmasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Gürlek, yeni atama sisteminin de aynı hedef doğrultusunda uygulanacağını söyledi.

"YARGIDA KÖKLÜ BİR DÖNÜŞÜM BAŞLATIYORUZ"

Adalet Bakanı Akın Gürlek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlarımızın adalete daha etkin ve hızlı erişmesi için yargıda köklü bir dönüşüm başlatıyoruz!

Hedefimiz, vatandaşlarımızın hakkına makul sürede kavuştuğu, daha etkin ve daha güven veren bir yargı sistemidir.

Hâkimler ve Savcılar Kurulumuzun bugün aldığı kararla; atamalarda hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt olacak. Terfi ve teftiş sonuçları ile liyakat ve mesleğe uygunluk göstergeleri puanlamaya yansıtılacak; doğu-batı ayrımı kalkacak; nesnel ve ölçülebilir kriterler ön plana çıkacak.

2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanmaya başlayacak yeni sistemle emeğin, liyakatin ve mesleki başarının daha güçlü karşılık bulduğu; hakkaniyetin ve öngörülebilirliğin daha da güçlendiği bir atama sistemi hayata geçmiş olacak."

Bakan Gürlek, daha hızlı işleyen ve vatandaşların adalete güvenini güçlendiren bir yargı sistemi için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti.

 

Kaynak: AJANSLAR

# Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? (Anketimiz 20.09.2026 pazar günü saat 23.59'da sona erecektir)

Oy kullanarak KVKK / Gizlilik Politikası'nı kabul etmiş sayılırsınız. Kişisel verileriniz yalnızca mükerrer oy kullanımını önlemek amacıyla saklanmaktadır.

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.