Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş’ın hukuki durumu hakkında açıklamalarda bulunarak, sürecin halen istinaf aşamasında olduğunu ve mahkeme değerlendirmesinin bekleneceğini ifade etti.
KOBANİ DAVASI'NDA İSTİNAF SÜRECİ SÜRÜYOR
Bakan Tunç, Demirtaş’ın tutukluluğunun devam ettiği "Kobani Davası" olarak bilinen davadaki son hukuki durumu detaylandırdı. Bakan Tunç, Edinilen bilgilere göre, şu ifadeleri kullandı:
"Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen bir karar söz konusuydu. 2019’dan bu yana tutukluluğunun devam ettiği ’Kobani Davası’ olarak bilinen davayla ilgili olarak şu anda istinaf süreci devam ediyor. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’nde dava serbest."
TUTUKLULUK DEĞERLENDİRMESİ BEKLENİYOR
Bakan Tunç, konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) sürecine de değindi. Demirtaş’ın AİHM’ye yaptığı "güvenlik hakkı" ile ilgili tutuklama şartlarına dair müracaatın, ilgili dairede görüşülmesi talebinin panel tarafından kabul edilmediğini hatırlattı.
Adalet Bakanı, nihai değerlendirmenin Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'ne gelmesi durumunda yapılacağını kaydetti:
"Şu anda görünmekte olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Ceza Dairesi’ne gelmesi durumunda, orada ilgililerin müracaatı durumunda, mahkeme tarafından değerlendirilecektir. Bu süreci hep birlikte mahkemenin değerlendirme sırasını beklemek gerekecek."
Bakan Tunç, bu açıklamayla, Demirtaş’ın hukuki durumu hakkındaki kararın, devam eden istinaf sürecinin tamamlanması ve mahkeme tarafından yapılacak değerlendirme ile netleşeceğine işaret etti.
Anadolu Ajansı