Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Samsun Şubesi, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 83. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı.
ADD Samsun Şubesi Başkan Yardımcısı Deniz Gömeç, tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla 1940 yılında açılan ve 1954 yılında resmen kapatılan Köy Enstitüleri'nin yeniden açılmasını talep etti.
YAPILANLAR ORTADA
Gömeç, "1946 yılına kadar Köy Enstitüleri’nde tarıma elverişli hale getirilen 15 bin dönüm tarlada üretim yapıldı. 750 bin fidan dikildi. bin 200 dönüm bağ oluşturuldu. 150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santrali, 16 su ve 12 tarım deposu, 3 balıkhane, 100 km. yol yapıldı. Öğrenciler su kanalları inşa ederek hem uygulamalı eğitim gördükleri, hem de üretim yaptıkları çiftliklerin sulama suyunu da kendileri sağladılar. Atatürk Devrimcilerinin bugünkü en önemli görevlerinden biri, kuruluşunun 83. yılında Köy Enstitüleri’ni günümüz koşullarında yeniden eğitim sistemimize kazandırmak olmalıdır "dedi.
Feride SEZGİN