Ağustos ayında finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiri, külçe altında gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde külçe altın, yatırımcısına aylık yüzde 4,01 oranında reel getiri sağladı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde ise bu oran yüzde 4,82'ye ulaştı.
DİĞER YATIRIM ARAÇLARI YATIRIMCILARINA KAYBETTİRDİ
Ağustos ayında, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde avro yüzde 2,18, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,64, dolar ise yüzde 0,6 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Ancak devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 0,68 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,07 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise avro yüzde 1,4 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,86 oranlarında reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,18, DİBS yüzde 1,44 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,76 oranında yatırımcısını zarara uğrattı.
3 VE 6 AYLIK DEĞERLENDİRMELERDE ÖNE ÇIKAN YATIRIM ARAÇLARI
Üç aylık değerlendirmede, mevduat faizi (brüt), Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6,84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4,42 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde BIST 100 endeksi, hem Yİ-ÜFE hem de TÜFE ile indirgendiğinde yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık süreçte ise külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 14,3, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,77 oranında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağladı. Dolar ise bu dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.
YILLIK GETİRİLERDE ALTIN LİDERLİĞİ SÜRDÜRDÜ
Yıllık değerlendirmede, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18,15, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5,54 oranında reel getiri sağlayarak yatırımcısına en yüksek kazancı getirdi. Diğer yatırım araçları olan BIST 100 endeksi, avro, dolar, mevduat faizi ve DİBS, yıllık bazda yatırımcısına kaybettirdi.
Haber Merkezi