Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle aile hekimlerinin yetki alanını genişletti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğe göre aile hekimleri artık hastalar için hastane randevusu oluşturabilecek, bazı ilaçları raporsuz reçete edebilecek ve belirli durumlarda rapor yenilemesi yapabilecek.
RANDEVU OLUŞTURMA YETKİSİ GELDİ
Yeni düzenlemeyle aile hekimleri artık doğrudan Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden hastalarına hastane randevusu oluşturabilecek. Bu sayede özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların uzman hekime erişimi kolaylaşacak.
Sincan Peçenek Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Aile Hekimi Dr. Şah Hüseyin Söğüt, "Artık hastalarımıza istediğimiz anda randevu verebiliyoruz. Bu uygulama hastalar açısından büyük kolaylık sağladı" dedi.
RAPORSUZ REÇETE DÖNEMİ BAŞLADI
Tebliğe göre aile hekimleri artık bazı tansiyon ilaçları, suni gözyaşı ve göz damlaları, cilt hastalıklarında kullanılan şampuan ve kremleri belirlenen sürelerde raporsuz olarak reçete edebilecek. Bununla birlikte, akne ve vücut mantarı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da aile hekimlerince yazılmasının önü açıldı.
RAPOR YENİLEMEDE UZMAN HEKİM ŞARTI KALKTI
Yeni düzenlemeyle, ilk tanısı ilgili uzman doktorlarca konmuş olan bazı ilaçların rapor yenilemesi aile hekimleri tarafından yapılabilecek. Bu kapsamda, bazı kan sulandırıcı ilaçlar, çölyak hastalarına yönelik mama ve ürünler ile alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçların raporları artık aile hekimliği uzmanlarınca yenilenebilecek.
“HASTALAR ARTIK BİZE DAHA KOLAY ULAŞABİLİYOR”
Dr. Söğüt, değişiklikle birlikte hastaların aile hekimlerini daha fazla tanımaya başladığını belirterek, "Artık hastalar sürekli poliklinik dolaşmak yerine doğrudan bize gelerek birçok işlemini halledebiliyor. Kan tahlillerinden ilaç teminine kadar işlemleri aile hekimliğinde çözebiliyorlar" ifadelerini kullandı.
Özellikle 40 yaş üstü hastalarda yaygınlaşan göz kuruluğu gibi şikâyetlerde, uzman randevusu beklemeye gerek kalmadan tedavi sürecinin aile hekimleri tarafından başlatılabileceği kaydedildi.
Demirören Haber Ajansı