Samsun’un Alaçam ilçesinde çeltik üretimi, modern tarım teknikleriyle hız kazanıyor. Kızılırmak Nehri’nden alınan suyla sulanan arazilerde çiftçiler, traktörlerle tarla düzleme işlemlerini tamamladıktan sonra çeltik tohumlarını zirai dronlarla toprakla buluşturuyor. İlçedeki geniş çeltik tarlaları, havadan dron ile görüntülendi.
İLÇEDE ÇELTİK EKİMİ YILLIK 480 MİLYON LİRA GELİR SAĞLIYOR

Alaçam Belediye Başkanı Ramazan Özdemir, ilçede çeltik üretiminin her geçen yıl arttığını belirtti. Özdemir, "Toplamda 23 bin 800 dekarlık alanda üreticilerimiz her yıl artarak çeltik ekmeye devam ediyor. Bu rakam, Samsun genelinde ikinci sırada yer alıyor. Çorum’un Osmancık ilçesi 23 bin 100 dekar ile bilinen bir merkez; Alaçam onu geçmiş durumda" dedi.

Özdemir ayrıca, çeltik üretimi sayesinde ilçeye yılda yaklaşık 480 milyon lira girdi sağlandığını, bu sektörden yaklaşık 2 bin ila 2 bin 500 kişinin geçimini sağladığını vurguladı.
ALAÇAM PİRİNCİ İÇİN MARKALAŞMA HAMLESİ
Başkan Özdemir, ilçede çeltik üretiminin fazla olmasına rağmen ürünün markalaşamadığını belirterek şunları söyledi: "Üretilen çeltiğin paketlenmesi konusunda Alaçam Belediyemizin projesi olacak. İlgili kurumlarla ve kaymakamlıkla iş birliği içinde bölgeye paketleme tesisi kazandırmak istiyoruz. Üretmenin yanı sıra katma değerli satış çok daha önemli.”
ZİRAAT ODASI’NDAN DESTEK: HEDEF VERİMİ ARTIRMAK

Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Sönmez ise çiftçilerin desteklendiğini ve rekoltenin her yıl arttığını söyledi. Sönmez, "Dönüm başına ortalama 900 kilogram ürün alıyoruz, hedefimiz bu verimi 1 tona çıkarmak. Yaklaşık 18-19 bin ton çeltik üretiyoruz” dedi.
Sönmez ayrıca Alaçam pirincinin farklı markalar altında satıldığını, bu nedenle yerel markalaşma hedefinin acil hale geldiğini vurguladı: "Alaçam’a bir çeltik fabrikası kurarsak bu ürün markalaşır. Tanınırlığı artırır, üreticinin kazancı da artar. Bu yıl hava şartları nedeniyle ekim biraz gecikti ama verimli bir sezon bekliyoruz."
Anadolu Ajansı