Ekonomi

Altın fonlarında 201 tonluk tarihi hareket: Daha büyüğü sadece 2 kez görüldü

Altın fonlarına Ağustos 2026’da 201 tonluk net giriş gerçekleşti. Bu miktar, fonların tarihinde kaydedilen en yüksek üçüncü aylık giriş oldu.

3 dk okuma
Altın fonlarında 201 tonluk tarihi hareket: Daha büyüğü sadece 2 kez görüldü
Paylaş

Altın piyasasında Ağustos 2026’da dikkat çeken bir yatırımcı hareketi yaşandı. Fiziki altına dayalı borsa yatırım fonlarına bir ayda 201 tonluk net giriş gerçekleşerek tarihin en yüksek üçüncü aylık seviyesi kaydedildi. Daha yüksek giriş yalnızca Şubat 2009 ve Mart 2020’de görüldü. Profesyonel yatırımcıların vadeli işlemlerdeki altın pozisyonlarının parasal büyüklüğü de tarihi zirveye yaklaştı.

Altın fiyatlarında kısa vadeli dalgalanma sürerken yatırım fonlarındaki hareket dikkat çekti. Ağustos ayında fiziki altına dayalı borsa yatırım fonlarına 201 ton net altın girişi gerçekleşti. Söz konusu miktar, geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında altın fonları tarihindeki en güçlü aylardan biri olarak kayıtlara geçti.

TARİHİN EN YÜKSEK ÜÇÜNCÜ AYLIK GİRİŞİ

201 tonluk net giriş, altın fonlarında ton bazında kaydedilen en yüksek üçüncü aylık giriş oldu.

Ağustos 2026’dan daha yüksek fon talebinin görüldüğü iki dönem Şubat 2009 ve Mart 2020 olarak kayıtlara geçti.

Şubat 2009’da küresel finans krizinin etkileri devam ederken, Mart 2020’de ise pandemi nedeniyle küresel ekonomide belirsizliğin yükseldiği bir dönem yaşanmıştı.

Ağustos 2026’daki fon girişinin, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Mart 2022 ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) üçüncü parasal genişleme programını açıkladığı Eylül 2012’deki seviyelerin de üzerine çıktığı belirtildi.

BÜYÜK YATIRIMCILARIN POZİSYONU REKORA YAKLAŞTI

Altın piyasasındaki bir diğer hareket ise vadeli işlemlerde görüldü.

Profesyonel para yöneticilerinin altındaki net uzun pozisyonlarının parasal büyüklüğü, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana görülen en yüksek ikinci seviyeye ulaştı.

Bu alandaki rekor ise Ocak 2026’da kaydedilmişti.

Altının mevcut ons fiyatının ocak ayında ulaşılan tarihi zirvenin yaklaşık 1000 dolar altında bulunmasına rağmen profesyonel yatırımcıların pozisyonlarının parasal büyüklüğünün rekor seviyelere yakın seyretmesi dikkat çekti.

OPSİYON PİYASASINDA YÜKSELİŞ POZİSYONLARI ARTTI

Opsiyon piyasasında da altına yönelik beklentilerde değişim görüldü.

Altın fonlarında yükseliş beklentisini yansıtan alım opsiyonlarına yönelik talep artarken, büyük altın fonlarından birindeki satım/alım opsiyonu oranının son 6 ayın en düşük seviyesine gerilediği belirtildi.

Bununla birlikte yatırımcıların kısa vadeli düşüş risklerine karşı koruma pozisyonlarını sürdürdüğü görülüyor.

Daha ileri vadede altının değer kazanmasından kazanç sağlayacak pozisyonların artırılması ise orta vadeli yükseliş beklentisinin tamamen ortadan kalkmadığını gösteriyor.

ALTINDA FED RİSKİ DEVAM EDİYOR

Altının kısa vadeli seyrinde öne çıkan başlıklardan biri ABD Merkez Bankası’nın faiz politikası olmaya devam ediyor.

ABD’de ağustos ayında tarım dışı istihdamın 162 bin kişi arttığı, işsizlik oranının ise yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Güçlü istihdam verilerinin ardından Fed’in eylül toplantısında 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceğine yönelik beklentiler güçlendi.

Faizlerin yükselmesi, faiz getirisi bulunmayan altın üzerinde kısa vadede baskı oluşturabilecek unsurlar arasında gösteriliyor.

ALTINDA GÖZLER 10 VE 11 EYLÜL’DE

Altının yönü açısından bu hafta ABD’de açıklanacak iki enflasyon verisi takip edilecek.

10 Eylül Perşembe günü ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), 11 Eylül Cuma günü ise ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklanacak.

Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Fed’in faiz artırımı ihtimalini güçlendirebilir. Enflasyonda belirgin bir yavaşlama görülmesi halinde ise faiz baskısının azalması altın fiyatlarının seyri açısından yeni bir tablo oluşturabilir.

Kaynak: Haber Merkezi

KaynakHABER MERKEZİ

Yorumlar (0)

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Bu içerik için henüz onaylanmış yorum yok.