Altında 1999’dan beri görülmemiş tablo: Aylık prim yüzde 15’e ulaştı
Paylaş

Altında 1999’dan beri görülmemiş tablo: Aylık prim yüzde 15’e ulaştı

Ons altın ağustosta yüzde 15 yükselerek 1999’dan bu yana en hızlı aylık primine yöneldi. Uzmanlar keskin düzeltme riskine dikkat çekti.

Ons altın, Ağustos 2026’da yüzde 15 değer kazanarak son 27 yılın en hızlı aylık yükselişine doğru ilerledi. 26 Ağustos 2026 Çarşamba günü gram altın 7 bin 229 TL’yi görürken, uzmanlardan hızlı yükseliş sonrası düzeltme uyarısı geldi.

Altın piyasasında ağustos ayının son işlem günlerine girilirken yükselişin ardından yatay seyir öne çıktı. Ons altın, salı günü 4 bin 697 dolarla üç ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra hız kesti. 26 Ağustos 2026 saat 06.00 itibarıyla ons altın 4 bin 655 dolar seviyesinde fiyatlandı. Ay başından bu yana kaydedilen yükseliş ise yüzde 15’e ulaştı.

1999’DAN BU YANA EN HIZLI AYLIK PRİME İLERLİYOR

Ons altında benzer büyüklükteki son aylık yükseliş Eylül 1999’da yaşandı. O dönemde altın fiyatı aylık bazda yüzde 18 artış göstermişti.

Ağustos ayındaki yüzde 15’lik yükselişin korunması halinde ons altın, son 27 yılın en hızlı aylık primlerinden birini kaydetmiş olacak.

GRAM ALTIN 7 BİN 229 TL’Yİ GÖRDÜ

Ons altın, gün içinde en yüksek 4 bin 673 dolar, en düşük 4 bin 629 dolar seviyesini gördü. Saat 07.50 itibarıyla ons altın 4 bin 640 dolar seviyesinde işlem gördü.

Gram altın ise gün içinde 7 bin 229 TL’ye kadar yükseldi. En düşük 7 bin 162 TL seviyesini gören gram altın, saat 07.36 itibarıyla 7 bin 181 TL seviyesinde seyretti.

“KESKİN BİR DÜZELTMEYİ TETİKLEME RİSKİ”

Saxo Bank Emtia Stratejisti Ole Hansen, hızlı yükselişin ardından daha dengeli bir fiyat hareketinin piyasa açısından daha sağlıklı olabileceğini belirtti.

Hansen, "Bu, yatırımcıların ve işlemcilerin piyasayı daha yükseğe kovalamak zorunda kalmadan, pozisyonlarını artırmalarına veya azaltmalarına imkân tanır. Dikey hareketler aceleci karar vermeyi teşvik ederken, aynı zamanda momentum azaldığında daha keskin bir düzeltmeyi tetikleme riskini de artırır" dedi.

DOLAR VE FED MESAJLARI TAKİP EDİLİYOR

Hansen, altın fiyatlarındaki mevcut yükselişin risksiz olmadığını da belirtti. Doların kalıcı şekilde toparlanmasının altın için önemli bir destek unsurunu ortadan kaldırabileceğini ifade etti.

Hansen, "Doların sürekli bir toparlanması, önemli bir destek kaynağını ortadan kaldırabilir. Benzer şekilde Jackson Hole'dan beklenenden daha şahin bir mesaj, gelecekteki FED gevşemesine ilişkin beklentilerin azalması, ABD'deki mali kaygıların azalmaya başladığına dair işaretler, altındaki son keskin yükselişin ardından kâr alma hareketlerini tetikleyebilir. İyileşen jeopolitik koşullar da güvenli liman talebini azaltabilirken, giderek artan spekülatif pozisyonlanma, makro ortamda mütevazı bir değişikliğin bile derin bir düzeltmeye yol açma riskini artırıyor" görüşünü paylaştı.

ONS ALTINDA 4 BİN 770 DOLAR DİRENCİ

Teknik görünümde 4 bin 770 dolar seviyesi direnç olarak öne çıktı. Hansen, bu seviyenin ocak-haziran dönemindeki düzeltmenin yüzde 50 geri alma seviyesi olduğunu belirtti.

Hansen, "Bu bölge Ocak-Haziran düzeltmesinin yüzde 50'lik geri alma seviyesi… Aynı zamanda mayıs ayındaki yerel zirve ile birleşiyor. İlk destek ise şu anda 4.519 ABD doları civarında olan 200 günlük hareketli ortalamada, ardından 4.410 dolar seviyesinde bulunuyor" dedi.

Buna göre ons altında ilk destek 4 bin 519 dolar, sonraki destek ise 4 bin 410 dolar seviyesinde bulunuyor.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.