Yeni Düzenleme ile Katılım Payı Uygulaması Başlıyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Aralık 2024 itibariyle, kamu kurumları dışındaki şirketlerden ve kuruluşlardan Gelir İdaresi Başkanlığı sistemindeki kimlik ve vergi borcu sorgulamalarına ilişkin katılım payı alacağını duyurdu. Bu düzenleme, bankalar, ticari şirketler ve meslek kuruluşları gibi aracı kurumlar için geçerli olacak. Vatandaşların doğrudan kamu kurumlarından yapacağı sorgulamalarda ise herhangi bir ücret alınmayacak.
Kimlerden Katılım Payı Alınacak?
Yeni düzenleme, bankalar, ticaret şirketleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (mali müşavir odaları, barolar, ticaret ve sanayi odaları gibi) ve tüzel kişiler için geçerli olacak. Bu kurumlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi kimlik numarası, T.C. kimlik numarası, vergi levhası ve diğer sorgulamalardan faydalandıklarında belirli bir katılım payı ödeyecek.
Sorgulamalara Göre Ücret Tutarları
Yeni sistemde, sorgulama başına alınacak katılım payı tutarları belirlendi. İşte bazı sorgulamalar ve ücretleri:
Vergi Kimlik Numarası/T.C. Kimlik Numarası Sorgulama/Doğrulama: 0,35 TL
Vergi Levhası Sorgulama/Doğrulama: 1 TL
Gelir Vergisi Beyannamesi: 50 TL
Kuruluşlar Vergi Beyannamesi: 75 TL
Bilanço: 518,20 TL
Gelir Tablosu: 247,40 TL
Serbest Meslek Hesabı Özeti: 247,40 TL
Bu ücretler, sorgulama yapılan verinin sayısı, boyutu ve kapsamına göre değişiklik gösterebilir.
Katılım Payı Ödemesi Nasıl Yapılacak?
Kurum ve kuruluşlar, üçer aylık dönemler halinde katılım paylarını ödeyecek. Ödemeler, veri paylaşıldıktan sonra takip eden ayın sonuna kadar yapılacak. Süresinde ödeme yapmayan kurumların bilgi paylaşımları durdurulacak ve gecikme zammı uygulanarak tahsilat işlemleri yapılacak.
Yeni Uygulamanın Etkisi
Bu düzenleme, özellikle ticari faaliyet gösteren kuruluşların vergi ve kimlik bilgilerine daha kolay erişmesini sağlayacakken, ödeme sürecinin düzenlenmesi de vergi dairelerine olan yükü azaltacak. Katılım payı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelirlerini artırırken, aynı zamanda hizmetlerin daha düzenli ve kontrollü bir şekilde sunulmasını mümkün kılacak.
www.donanimhaber.com