İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yurt dışından posta veya kargo yoluyla gelen ürünlerde uygulanan 30 euro limitinin kaldırılarak gümrük işlemlerine tabi tutulması yönündeki Cumhurbaşkanı Kararı’nı değerlendirdi. İş dünyasının bu düzenlemeyi uzun süredir talep ettiğini belirten Avdagiç, kararın yerli üreticinin korunması açısından kritik bir eşik olduğunu vurguladı.
KÜRESEL TİCARETTE KORUMACI ADIMLAR
Kararı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Avdagiç, bu adımın sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, dünya genelinde benzer bir eğilim olduğunu hatırlattı. Avrupa Birliği’nin de 150 euroluk gümrüksüz alışveriş muafiyetini kaldırmayı tartıştığına dikkat çeken Avdagiç, Resmi Gazete’de yayımlanan kararın küresel ölçekteki korumacı ticaret refleksleriyle uyumlu olduğunu belirtti.
Bu yeni düzenlemenin, Türkiye’nin üretim kapasitesini ve istihdam dengelerini orta vadede güçlendireceğine inandığını söyleyen İTO Başkanı, Türkiye'nin e-ihracatta bir dünya markası olması yolunda bu tür kararların stratejik önem taşıdığını ifade etti.
YERLİ ÜRETİCİYE KRİTİK SORUMLULUK ÇAĞRISI
Düzenlemenin amacına ulaşması için yerli üreticilere büyük görevler düştüğünü hatırlatan Şekib Avdagiç, tüketicinin mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Yerli markaların, gümrük düzenlemesiyle elde edecekleri rekabet avantajını fiyatlara yansıtması gerektiğini savundu.
Avdagiç, yerli üreticilerin fiyat-kalite dengesini koruyarak erişilebilir ürün yelpazesini genişletmesinin şart olduğunu belirterek, "Üreticilerimiz, maliyet avantajlarını tüketiciye daha fazla yansıtmalıdır. Kararın amacının hasıl olması için yerli üretim gücümüzün tüm kapasitesini kullanacağına inanıyorum" dedi.
İhlas Haber Ajansı