Avrupa'dan ABD'ye Ukrayna Karşı Teklifi: NATO Güvencesi ve 800 Bin Asker

Avrupa'dan ABD'ye Ukrayna Karşı Teklifi: NATO Güvencesi ve 800 Bin Asker

Hazır

Giriş: 23.11.2025 23:30 Güncelleme: 23.11.2025 23:30
İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD'nin 28 maddelik Ukrayna barış planı görüşülürken, İngiltere, Fransa ve Almanya'dan oluşan Avrupa heyeti, Ukrayna'ya NATO 5. maddesi benzeri garanti içeren bir karşı teklif sundu. Teklifte Ukrayna'nın 800 bin asker bul...

İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD, Ukrayna ve Avrupalı heyetler arasında, ABD'nin sunduğu 28 maddelik barış planına ilişkin kritik görüşmeler devam ediyor. Görüşmeler sırasında, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından hazırlandığı öğrenilen Avrupalı heyet, ABD planının değiştirilmiş bir versiyonunu karşı teklif olarak masaya koydu.

Avrupa'nın sunduğu teklifte öne çıkan en kritik unsurlar şunlar:

ASKER SAYISI SINIRI: ABD teklifinde öngörülen 600 bin asker yerine, Ukrayna'nın "barış döneminde 800 bin" asker bulundurmasına olanak sağlanması.

TOPRAK KONTROLÜ: ABD planındaki gibi "bazı bölgelerin fiilen Rusya’ya ait" kabul edilmesi yerine, "toprak kontrolüne ilişkin müzakerelerin temas hattından başlaması" maddesi.

MADDİ TAZMİNAT VE RUS VARLIKLARI: Ukrayna'nın mali olarak tazmin edilmesi ve bu çerçevede, Rusya'nın Ukrayna’ya verdiği zarar karşılanana kadar dondurulmuş Rus egemen varlıklarının kullanılmasının sağlanması.

GÜVENLİK GARANTİSİ: Barış anlaşmasının imzalanmasının ardından, ittifakın bir üyesine saldırıyı tüm ittifaka yapılmış kabul eden NATO’nun 5. maddesine benzer bir güvenlik garantisinin ABD’den alınması.

SEÇİM HEDEFİ: Barış anlaşmasının imzalanmasını takiben Ukrayna’da mümkün olan en kısa sürede seçim yapılması hedefi.

GÖRÜŞMELERDE 'YAPICI İLERLEME' KAYDEDİLDİ

Cenevre'deki görüşmelerin ABD ve Ukrayna heyetleri arasındaki oturumlarla devam ettiği bildirildi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Ukrayna’nın başmüzakerecisi Andriy Yermak, basına kısa bir açıklama yaparak toplantıların verimli geçtiğini doğruladı.

MARCO RUBİO: "Sürecin tamamı göz önünde bulundurulduğunda muhtemelen şimdiye kadarki en yapıcı ve en anlamlı toplantıyı ve günü gerçekleştirdik. Amacımız farklılıkları azaltmak."

ANDRİY YERMAK: "Çok iyi ilerleme kaydettik ve Ukrayna halkının hak ettiği adil ve kalıcı barışa doğru ilerliyoruz."

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov ise mevcut önerilerin, henüz son halini almamış olmakla birlikte, Ukrayna’nın birçok önceliğini içerdiğini belirtti.

Nihai metnin ise ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasındaki yüz yüze görüşmeyle son şeklini alacağı ifade edildi.

 

İhlas Haber Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap