Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji bağımsızlığı yolunda dev bir adım atıldığını duyurdu. Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda üretimi artıracak ikinci bir Yüzer Üretim Platformu (FPU) için anlaşma yapıldığını belirten Bayraktar, "Yeni platformumuz ile Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimimiz, bugüne kıyasla 4 katına çıkarak günlük 40 milyon metreküpe yükselecek" dedi.
Türkiye'nin Karadeniz'deki doğal gaz keşfiyle başlayan enerji hamlesi, Faz-3 aşamasına geçiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sakarya Gaz Sahası'ndaki üretimi rekor seviyeye çıkaracak yeni bir Yüzer Üretim Platformu'nun (FPU) temini için Çinli bir firmayla sözleşme imzaladı.
İNŞAATI ÇİN'DE BAŞLADI
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, platformun mühendislik, tedarik, imalat ve kurulum faaliyetlerini kapsayan anlaşma sonrası Çin'de üretime başlandı. Gemi formunda olacak olan yeni platform, 273 metre uzunluğa ve 54 metre genişliğe sahip olacak. Karadeniz'de 2 bin 200 metre derinlikte sabitlenecek olan platform, üzerinde 150 personel için barınma alanları sağlayacak ve çıkarılan ham doğal gazı yerinde işleyerek deniz altı boru hattı ile karaya ulaştıracak.
ÜRETİM KADEMELİ OLARAK 40 MİLYON METREKÜPE ÇIKACAK
Bakan Alparslan Bayraktar, yeni platformun devreye girmesiyle üretimde yaşanacak artışı bir takvime bağladı. Mevcutta Sakarya Gaz Sahası'ndan günlük 9,5 milyon metreküp gaz üretildiğini hatırlatan Bayraktar, 2026 ortasında göreve başlayacak olan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile bu rakamın ilk etapta 20 milyon metreküpe ulaşacağını belirtti. Çin'de inşası süren ikinci platformun ise 2027 sonunda Türkiye'ye doğru yola çıkacağını ve 2028 yılı ortasında devreye alınacağını söyledi.
BAKAN BAYRAKTAR: "GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK"
Bakan Bayraktar, yeni yatırımın Türkiye'nin enerjideki gücünü artıracağının altını çizerek şunları söyledi: "Osman Gazi Yüzer Üretim Platformumuza bir kardeş gelecek. İnşası Çin’de devam eden yeni platformumuzun 2027 sonunda Türkiye’ye doğru yola çıkmasını bekliyoruz. 2028 yılı ortasında devreye almayı planladığımız yeni üretim platformu, Karadeniz’de görev yapacak ve buradaki üretimimizde gücümüze güç katacak. Bizi Faz-3 aşamasına taşıyacak olan yeni platformumuz ile Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimimiz, bugüne kıyasla 4 katına çıkarak günlük 40 milyon metreküpe yükselecek."