Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ulusal ekonomi gündeminin yakından takip ettiği kasım ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bakan Bolat'ın açıklamalarına göre; Türk ekonomisinin kasım ayında kaydettiği dış ticaret açığı 7,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken, yılın ilk 11 aylık dönemindeki toplam açık 82,5 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Bakan Bolat, kasım ayında ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 artarak 22,7 milyar dolar olduğunu duyurdu.
İHRACAT YILLIK BAZDA REKOR KIRDI
Bakan Ömer Bolat, kasım ayı verilerinin ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ihracat performansına dikkat çekti. 2025 Kasım ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde yıllıklandırılmış mal ihracatının 270,6 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleştiğini vurguladı. Bu rakam, Türkiye'nin küresel ticaretteki etkinliğini artırma çabasının somut bir göstergesi oldu.
Ayrıca, 2025 yılının ilk 11 ayının 9'unda mal ihracatında aylık artış kaydedildiği bilgisi verildi. Bu dönemde mal ihracatında net 8,8 milyar dolarlık, hizmet ihracatında ise net 5,1 milyar dolarlık bir artış yaşandı. Kasım ayı itibarıyla yıllıklandırılmış hizmet ihracatı 122,5 milyar dolara ulaşarak, toplam mal ve hizmet ihracatı 393,1 milyar dolar seviyesine çıktı.
İTHALAT VE AÇIKTAKİ ARTIŞ
Bakan Bolat’ın açıkladığı verilere göre; kasım ayında ithalat da yıllık yüzde 2,6 artışla 30,5 milyar dolar oldu. Kasım ayında altın ve enerji hariç ithalat ise yıllık yüzde 6,1 artışla 23,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
Dış ticaret açığına bakıldığında ise rakamlar şöyle şekillendi:
- Kasım ayında dış ticaret açığı, yıllık yüzde 4 artış göstererek 7,8 milyar dolar oldu.
- Yılın Ocak-Kasım döneminde ise dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,4 artışla 82,5 milyar dolara ulaştı.
- Bakan Bolat, yıllıklandırılmış dış ticaret açığının da yüzde 14,8 artışla 91,3 milyar dolar olarak kaydedildiğini ifade etti. Bu veriler, ekonomi yönetiminin ihracatı destekleyip, ithalat bağımlılığını azaltma politikalarının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Haber Merkezi