Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon verileri sonrasında bir değerlendirme yaptı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 2026 yılı vergi ve harçlarına uygulanacak zam oranının, belirlenen yeniden değerleme oranından daha düşük yapılması hususunun gündemlerinde olduğunu kaydetti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK tarafından bugün duyurulan ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamasında dezenflasyon sürecine değinen Şimşek, genel tabloda değişimin olmadığını ve sürecin devam etmesini öngördüklerini belirtti.
Bakan Şimşek, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, 2022 ve 2023 yıl sonunda sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 65 olarak gerçekleşen enflasyonun, 2024’te yüzde 44’e ve 2025 yılı ekim ayında yüzde 32,9’a indiğini ifade etti.
"DAHA DÜŞÜK ZAM" SİNYALİ GELDİ
Bakan Şimşek, açıklamasının devamında, vergi, harç ve cezalara yapılacak zammın temelini oluşturan yeniden değerleme oranı hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Şimşek, bütçe imkanları doğrultusunda, 2026 yılı için vergi ve harçlardaki güncellemenin, enflasyon hedeflerini dikkate alarak yeniden değerleme oranından daha düşük oranda yapılması hususunun gündemlerinde olduğunu kaydetti.
ENFLASYON VERİLERİ VE YENİDEN DEĞERLEME ORANI
TÜİK verilerine göre, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 2,55, yıllık ise yüzde 32,87 artış kaydetmişti.
Diğer bir yandan, vergi ve harç zamları için belirleyici olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), ekimde on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,49 artış gösterdi. Böylece, 2026'da vergi, harç ve cezalara yapılacak zam oranı için esas alınan yeniden değerleme oranı yüzde 25,49 olarak gerçekleşti.
Mevcut Vergi Usul Kanunu uyarınca, Cumhurbaşkanının vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar azaltma ve yüzde 50’ye kadar artırma yetkisi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanmadığı takdirde, 2026'da harç ve cezalarda yüzde 25,49 artış uygulanacaktır.
Haber Merkezi