Baltıklar’da hareketli anlar: Türk F-16’ları havalandı
Paylaş

Baltıklar’da hareketli anlar: Türk F-16’ları havalandı

Ekleme: 14.08.2026 16:40 Güncelleme: 14.08.2026 16:41

Letonya hava sahasına giren İHA nedeniyle Estonya’daki Türk F-16’ları ile Litvanya’daki İtalyan Eurofighter’ları havalandı. İHA düşürüldü.

Letonya hava sahasına giren bir insansız hava aracı, NATO savaş uçaklarının müdahalesiyle düşürüldü. NATO Sözcüsü Allison Hart, olay üzerine Estonya’da konuşlu Türk F-16’ları ile Litvanya’daki İtalyan Eurofighter savaş uçaklarının havalandığını açıkladı.

Baltık bölgesinde yaşanan yeni hava sahası ihlali NATO’yu alarma geçirdi. Letonya hava sahasına giren bir İHA üzerine NATO bünyesinde görev yapan Türk ve İtalyan hava unsurları harekete geçti. İHA’nın düşürülmesinin ardından tehdidin sona erdiği bildirildi.

TÜRK F-16’LARI ESTONYA’DAN HAVALANDI

NATO Sözcüsü Allison Hart, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olay sırasında devreye giren hava unsurlarına ilişkin bilgi verdi.

Hart, “Litvanya'da konuşlu İtalyan Eurofighter'ları ve Estonya'dan Türk F-16'ları, Letonya hava sahası üzerindeki bir İHA nedeniyle havalandı.” ifadelerini kullandı.

Letonya makamları da ülkenin hava sahasına giren İHA’nın NATO savaş uçakları tarafından düşürüldüğünü ve tehdidin ortadan kaldırıldığını açıkladı. İHA’nın nereden havalandığına ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.

NATO: 7 GÜN 24 SAAT HAZIRIZ

Bölgede son dönemde yaşanan hava sahası ihlallerine dikkat çeken Hart, NATO’nun gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti. Hart, “NATO, olası tehditlere karşı 7 gün 24 saat hazırdır. Topraklarımızı korumaya ve halkımızın güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptı.

ROMANYA'DA DA SAVAŞ UÇAKLARI HAVALANMIŞTI

Letonya’daki olaydan bir gün önce Romanya ve İspanya’ya ait F-16 savaş uçakları, Ukrayna sınırı yakınlarında Romanya hava sahasına giren İHA’ların ardından harekete geçmişti. Romanya hava sahasını ihlal ettiği ve Rusya’ya ait olduğu açıklanan 3 İHA, 24-26 Temmuz tarihlerinde F-16 savaş uçaklarınca etkisiz hale getirilmişti.

NATO'DAN HAVA SAHASI İHLALLERİNE YAKIN TAKİP

NATO’nun 32 müttefik ülkesinin daimi temsilcilerinden oluşan Kuzey Atlantik Konseyi de Polonya ve Romanya’daki hava sahası ihlalleri ile son dönemde yaşanan İHA olaylarını değerlendirmek üzere toplandı.

Toplantıda hava sahası ihlalleri kınanırken, NATO ülkelerinin topraklarının savunulması konusunda kararlılık mesajı verildi.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.