Bir Amasya'ya bak bir de Samsun'a 
Paylaş

Bir Amasya'ya bak bir de Samsun'a 

Ekleme: 25.02.2021 09:36 Güncelleme: 30.05.2026 21:55

Türkiye'nin eşsiz sulak alanları arasında yer alan Kızılırmak Deltası'nın UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne girmesi için yapılan başvurunun ardından 4 yıl geçerken, komşu Amasya'da Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın daimi listeye girme...

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarının başında gelen, 359 kuş türünün bulunduğu 56 bin hektarlık Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için 2016'da çalışma başlatılmıştı. Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde başlatılan çalışma kapsamında Kuş Cenneti, 13 Nisan 2016'da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. Kuş Cenneti'nin daimi listeye alınması için başvuru yapılsa da, başvuruda oluşan eksiklikler nedeniyle sonuç alınamadı. 

DELTANIN BAŞINA 
GELMEYEN KALMADI 

Başvurunun ardından geçen 4 yıllık süre içerisinde Ramsar Sözleşmesi ile korunan deltada, daha önce eğitim için yapılan kulübeler restorant alanına çevrildi, geçtiğimiz yıl çıkan yangında ise 2 bin dönüm arazi kül olmuş, yangın kundaklama sonucu çıktığı açıklanmıştı. Son 4 yıllık süre içinde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne girmesi için atılan adımlar sonuçsuz kaldı, doğal mirasımız deltada doğal yaşamı tehlikeye girecek gelişmelere sahne oldu. Deltada son olarak canlı yaşamını tehdit edecek kuraklığın yaşandığı belirtilmişti. 

KOMŞU AMASYA'DA 
HUMMALI ÇALIŞMA 

Komşu Amasya'da ise Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın UNESCO Dünya Mirası Daimi listesi'ne girmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın girişimleri ile Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın UNESCO Dünya Mirası Daimi listesi'ne girmesi için, uzmanlar Amasya’da incelemelerde bulundu.

BAKANLIK İŞİN İÇİNDE 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amasya Belediyesi arasında 6 ay önce imzalanan işbirliği protokolü ardından Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları' nın UNESCO Dünya Mirası Daimi listesi'ne girmesi için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları şubesinden uzmanlar Amasya’da incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Mehmet Sarı’nın öncülüğünde Kültür İşleri Müdürlüğünün kontrolünde süreç yakından takip edilerek, çalışmalar hızlı bir şekilde sürdürülüyor.

Doğal mirasımız Kuş Cenneti'nin UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne girmesi için 4 yıldır sürdürülen çalışmadan bir sonuç alınamadı. Son yapılan başvuruda eksiklikler olduğu için geri iade edildi.


     
(7 EYLÜL 2020 HHALK)

 Amasya'da seferberlik
Komşu Amasya'da ise Harşena Dağı ve Pontus Kral Kaya Mezarları'nın UNESCO Dünya Mirası Daimi listesi'ne girmesi için adeta seferberlik başlatıldı. Amasya Belediyesi'nin girişimleri ile başlatılan çalışmaya Kültür Turizm Bakanlığı uzmanlarıda dahil oldu. 

Haber: Zekeriya FIRAT 

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.