Ankara Barosu'ndan Avukat Mehmet Demirayak, son yıllarda sıkça tartışılan ve karmaşaya yol açan "munzam zarar tazminatı" konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Demirayak, alacaklının faizle karşılanamayan munzam zararını talep etme hakkının gündemde olduğunu belirtti.
Avukat Mehmet Demirayak, "Para borçlarında enflasyonun yüksek, temerrüt (gecikme) faizinin düşük olduğu durumlarda alacaklının munzam zarara uğrayacağı muhakkaktır. Munzam zarar yargı kararlarında, borçlu temerrüde düşmeden borcunu ödemiş olsaydı alacaklının malvarlığının kazanacağı durum ile temerrüt sonucunda ortaya çıkan ve oluşan durum arasındaki fark olarak tanımlanmıştır" dedi.
Demirayak, Anayasa Mahkemesi'nin son zamanlarda verdiği kararlarla Yargıtay'ın uygulamalarını esnettiğini, alacaklının zarara uğradığını ispatlaması gerekliliğine ilişkin katı yorumlarının büyük ölçüde değiştiğini belirtti. Bununla birlikte, munzam zarar talep edilebilecek alacak kalemleri ve dönemleri hakkında da bilgi verdi.
Özellikle pandemi sonrası enflasyonun artmasıyla birlikte yasal faizlerin düşük seviyelerde kalması ve davalardaki uzamaların, alacaklıların ciddi hak kayıplarına yol açtığını vurgulayan Demirayak, toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini dile getirdi.
İhlas Haber Ajansı