SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
BTK'dan Denetimde Yeni Dönem: Uzaktan ve Çevrim İçi İzleme Başlıyor

BTK'dan Denetimde Yeni Dönem: Uzaktan ve Çevrim İçi İzleme Başlıyor

Hazır

Giriş: 31.01.2026 18:54 Güncelleme: 30.05.2026 22:55
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), denetim yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle teknolojik araçlar üzerinden uzaktan ve çevrim içi denetim yapma imkanına kavuştu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), denetim süreçlerini dijitalleştiren ve teknolojik altyapıyla modernize eden yeni yönetmelik değişikliğini hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Denetim Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile artık denetimler fiziksel sınırların ötesine taşınarak uzaktan ve çevrim içi yöntemlerle gerçekleştirilebilecek.

Yeni düzenleme, BTK'nın sektörel denetim yetkilerini genişletirken, izleme faaliyetlerinin teknolojik araçlar ve bilgi sistemleri vasıtasıyla çok daha hızlı ve etkili bir şekilde yürütülmesine yasal zemin hazırlıyor.

PROAKTİF DENETİM VE ANLIK İZLEME

Yönetmelik değişikliğinin en dikkat çekici noktası, denetim modelindeki yaklaşım farkı oldu. Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı ve ilgili birimler, artık sadece şikayet veya rutin kontrollerle sınırlı kalmayacak. Yeni "proaktif" denetim modeli sayesinde, anlık ve çevrim içi izleme yöntemleri kullanılarak olası ihlaller veya sistemsel aksaklıklar büyümeden tespit edilebilecek. Bu süreçte görevlendirilen personelin teknolojik araçları kullanma yetkileri de yeniden tanımlandı.

TÜKETİCİ HAKLARI İÇİN İDARİ TEDBİRLER

BTK, kamu düzenini sağlamak ve tüketici haklarını en üst seviyede korumak amacıyla yeni bir koruma kalkanı oluşturdu. Telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceği durumlarda uygulanacak idari tedbirlerin kapsamı netleştirildi. Bu sayede, dijital platformlarda veya telekomünikasyon sektöründe yaşanabilecek geniş çaplı mağduriyetlerin önüne geçmek için kurumun hızlı müdahale kapasitesi artırıldı.

YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLER NETLEŞTİ

Hazırlanan yeni mevzuatla birlikte; denetçilerin, yardımcı birimlerin ve denetlenen tarafların hak ve yükümlülükleri de detaylandırıldı. Denetlenen kuruluşlar, BTK’nın uzaktan denetim sistemlerine gerekli erişimi sağlamak ve şeffaflık kurallarına uymakla yükümlü olacak. Bu adım, Türkiye'nin dijital dünyadaki denetim mekanizmalarını küresel standartlara taşımayı hedefliyor.

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap