Samsun'da İçme suyuna yüzde 25 gibi büyük bir zam yapma teklifini gündeme getiren SASKİ, kuruldan sonra komisyondan da onayı aldı. 31 Mart yerel seçimleri öncesi Büyükşehir Belediyesi'nin suda yaptığı yüzde 15'lik indirimi katlayan yüzde 25'lik zam, vatandaşı şok etti. Dün Samsun'da günün konusu 'Su zammı oldu'.
Bazı meclis üyeleride SASKİ'nin talep ettiği yüzde 25'lik zamma itiraz ederek yüzde 15'in geçilmemesi çağrısında bulunurken,
MHP'li Cemalettin Kola ve AK Partili Nihat Soğuk, SASKİ zammının adeta savunuculuğunu üstlendi. Kola "Daha önce yüzde 15 indirim olmasaydı, suyun maliyeti kaç lira olacaktı. Yüzde 25 kamuoyunun tepkisini çekiyor ama yapmaktan başka çare yok." diyerek şaşırttı.
SOĞUK: ZAMMA ONAY VERENLERE TEŞEKKÜR
SASKİ komisyon toplantısına başkanlık yapan Nihat Soğuk ise, zammın komisyondan geçmesine katkı veren tüm üyelere teşekkür etti. Soğuk, "Katkı veren arkadaşları hem tebrik ediyorum hemde teşekkür ediyorum. Su hayat. Ne yazık ki SASKİ kuruluşu zaman zaman hizmetlerinin karşılığını almakta zorlanıyor. Sonuçta Samsunumuzun, bir milyon 300 bin nüfusuna SASKİ olarak hizmeti götürme zorunluluğumuz var. Geçmişte yapılan eksik ve aksaklıkları gidereceğimiz bir süreçteyiz" diye konuştu.
TEKLİFLER KABUL GÖRMEDİ
CHP’li Atila Tekcan ise içme suyu fiyatının sabitlenerek metreküp fiyatının 3 lira 60 kuruş olmasını teklif etti. İYİ Partili Alper Aydemir, 10 metreküpün altında su kullananlara zam yapılmamasını daha sonrasında 5 ve katı metreküplere zam yapılması için teklif verdi. Ancak teklifler AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Grubu ise suya artışın kademeli olarak yapılmasını teklif etti. SASKİ toplantısında ayrıca İYİ Parti Grubu TÜFE ve ÜFE'ye göre Samsun'da içme suyu fiyatında artış yada azalma olacağını da dile getirdi. Ancak kabul edilmedi.
Mecliste CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi meclis üyeleri başka teklifler sundu, AK Parti ve MHP üyeleri reddetti. Yapılan oylamada, SASKİ komisyon toplantısında suya yüzde 25, sayaç okumaya ise yüzde 150 oranında artış kabul edildi. Teklif bugün mecliste karara bağlanacak.
HUKUKA UYGUN ARTIŞ
SASKİ Genel Müdürü Fatih Yıldız yapılan fiyat artışının hukuki olduğunu belirterek, “Ocak ayında meclis bir karar almış ve suyun metreküp fiyatında indirime gitmiştir. Meclis isterse sudan hiç para almaz, isterse zam yapar. O dönem yanlış yada doğru yapıldı demiyorum. Samsun halkına hizmet etmeye devam etmek için fiyat düzenlemesi yapıyoruz. Yapılan düzenleme tamamen hukuk içerisindedir. Amacımız vatandaşımıza hizmet etmek” diye konuştu. Öte yandan SASKİ’nin borcunun 789 milyon lira olduğu belirtildi.
SU ZAMMINI SAVUNDULAR

MHP'li Kola, "Yüzde 25 kamuoyunun tepkisini çekiyor ama yapmaktan başka çare yok." dedi.

SASKİ Komisyon toplantısı Başkanı Soğuk: "Katkı veren arkadaşları tebrik ve teşekkür ediyorum. Su hayat.

"Yüzde 25'lik su zammı ve yüzde 150'lik su sayaç okuma bedeli zammı, bugün SASKİ Genel Kurulu'nda karara bağlanacak.
ZAMLI TARİFELER
Komsiyonda kabul edilen teklif ile meskenlerde metreküp fiyatı olan 3 lira 18 kuruş, 3 lira 97 kuruşa çıkarılıyor. Kamu hastanelerinde metreküp fiyatı 4 lira 78 kuruştan 5 lira 97 kuruşa, özel okullarda metreküp fiyatı 5 lira 70 kuruştan 7 lira 12 kuruşa, işyerlerinde 5 lira 97 kuruş olan metreküp fiyatı 7 lira 46 kuruşa çıkarılıyor. OSB'de ise 1 lira 84 kuruş olan metreküp fiyatı, 2 lira 30 kuruşa, limanda 10 lira olan metreküp fiyatı, 12 lira 58 kuruşa, serbest bölgede 7 lira 11 kuruş olan metreküp fiyatı 8 lira 98 kuruşa yükseltiliyor. Recep MOL