Fındık Fiyatları Rekor Kıracak mı? Tüccardan Üreticiye Kritik Uyarı
Paylaş

Fındık Fiyatları Rekor Kıracak mı? Tüccardan Üreticiye Kritik Uyarı

Ekleme: 12.09.2025 16:49 Güncelleme: 03.06.2026 17:46

Samsun'un fındık üretiminde lider ilçesi Çarşamba'da fındık fiyatları 300 TL'yi gördü. Fındık tüccarı, fiyatların 400 TL'ye çıkabileceğini belirtti.

Samsun'un en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındıkta, piyasalar hareketlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında 40 bin 527 ton ile Türkiye'nin en çok fındık üreten ilçesi unvanını kazanan Çarşamba'da, sezon sonuna doğru fındık fiyatları rekor seviyelere ulaştı. Bölge ekonomisi için hayati önem taşıyan 50 randıman fındığın şu anda 300 TL'den işlem gördüğü belirtiliyor. Bu durum, üreticilerin yüzünü güldürdü.

TÜCCARDAN ÜRETİCİLERE KRİTİK FİYAT UYARISI

Fındık piyasasının nabzını tutan ve fiyat beklentilerini paylaşan fındık tüccarı Yaşar Çakır, önümüzdeki süreçte fiyatların daha da artabileceğini öne sürdü. "Daha önce 300-350 lirayı bulur diye tahmin ediyordum. Ancak bu gidişle fındık fiyatları 400 lira ve üzerine çıkabilir" diyen Çakır, üreticilere önemli bir tavsiyede bulundu. Üreticilerin, elindeki ürünü hemen pazara yığmak yerine kademeli olarak satmasının fiyat istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

PAZARA BİRDEN YIĞILMA OLMAMALI

Çakır, "Bu düztaban arazide fındığın hiç toplanmamış yerleri var, en fazla yüzde 20'si toplandı" diyerek, rekoltenin tamamının henüz pazara girmediğine dikkat çekti. Bu durum, piyasada arz fazlası oluşmasını engelliyor ve fiyatların düşmesini önlüyor. Fındık tüccarı, "Fındığı bekletip yavaş yavaş satmak en iyisi. Birden pazara yığılırsa fiyatlar düşebilir. Ama bu sene fiyatların çok düşeceğini sanmıyorum" diyerek, üreticilerin fiyat beklentilerini korumaları gerektiği mesajını verdi.

ÜRETİCİLER MALINA SAHİP ÇIKMALI

Yaşar Çakır, fındık üreticilerine yönelik çağrısını tekrarlayarak, "Üretici malına sahip çıksın ve istediği fiyattan yavaş yavaş satsın. Rakamlar inşallah tahmin ettiğim seviyelere gelecek" ifadelerini kullandı. Bu açıklamalar, piyasadaki olumlu beklentileri güçlendirirken, fındık üreticilerinin stratejik bir satış planı oluşturmasına yardımcı olacak. Çarşamba'dan gelen bu haber, fındık sezonunun sona yaklaşırken, Karadeniz Bölgesi'nde üreticiler için ekonomik anlamda umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.