Nedir bu Samsun ve Samsunluların çektiği bir türlü anlam veremedim. Ancak geçmiş ile günümüzde yaşananları birleştirdiğimizde ortaya kimsenin kolay kolay farkına varamayacağı gerçekler ortaya çıkıyor.
Sizleri önce şöyle 1930’lara götüreyim sonra 50/60 yıl öncesine ve fazla değil bundan en fazla 15/20 yıl öncesine götüreceğim.
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk çok partili siyasi hayata geçmek ve demokrasiyi güçlendirmek için Dönemin Paris Elçisi Ali Fethi (OKYAR)’dan Cumhuriyetçi Serbest Fırka (C.S.F) Partisini kurmasını ister. Ve bu yeni parti 12 Ağustos 1930’da kurulur.
3 aylık olan siyasi parti halk tarafından büyük ilgi ile karşılanır. İki aşamalı Belediye Başkanlığı ve Meclis üyeliği seçimleri yapılır. Seçim sonuçları Ülkemizde CHP’nin politikalarından hoşnut olmayan bir kesimin olduğunu gösterir.
Hatta Atatürk seçimden sonra İnönü’ye hitaben “Demek ki milletimizi memnun edememişiz” der. Bazı seçim bölgelerinde C.S.F’nin başarılı olması dikkat çeker ve Ankara’da hoşnutsuzluklar oluşur.
Atatürk iki seçim bölgesini özellikle takip eder biri Samsun diğeri Havza’dır. Bu iki bölgede de seçimi CHP yerine C.S.F kazanmıştır. Rivayet odur ki Paşa sonuçlara üzülmüş ve bu iki bölgeye hiçbir şey yapılmamasını söylemiştir. Zaten seçim sonuçlarından sonra CHP’nin de baskıları ile 17 Ekim 1930’da kapanır.
Değerli okuyucularım gelelim 50/60 yıl öncesine ve sonrasına. Benim de gayet iyi hatırladığım Samsun’da Yabancı Ülkelerin Elçilikleri vardı bu elçilikler Samsun için büyük bir kazanımdı ama maalesef Elçilikler zaman içerisinde Samsun’dan koparılıp başka bir ile nakledildiler.
O dönemler Başbakan olan Allah Rahmet eylesin Süleyman Demirel’den Samsunlular “bakanlık istediler” verilen cevap takdire şayandır; “Sizin Bakanınızda Başbakanınızda benim siz ne diye bakanlık istiyorsunuz” demiştir Sayın Başbakan.
Daha sonraki yıllarda birçok kamu kuruluşunun Bölge Müdürlükleri Samsun’dan alınarak başka bir ile taşınarak Samsun’un içi boşaltılmıştır.
Hele hele birde Samsun için kalkınmada öncelikli iller kapsamına girme çaba ve gayretleri var ki bu tamamen acı ve asla kabul edilebilecek bir durum değildir.
Sağımızda Ordu, solumuzda Sinop güneyimizde Amasya, kalkınmada öncelikli iller kapsamına alınıyor ne hikmetse Samsun alınmamıştır.
Eski Büyük Samsun Oteli’nin dili olsa da konuşsa veya o dönemi orada yaşayanlar hiçbir çekincesi olmadan hiçbir korkuları olmadan çıkıp anlatabilseler o dönemi.
Detaylarına ayrıca o döneme vakıf biri olarak sadece şunu söyleyebilirim. O dönemlerin sözde Samsun’un idarecileri Samsun’u asla düşünmemişler ve siyasi baskılar sonucu Samsun kalkınmada öncelikli bölge kapsamına alınmamıştır.
Siyasi tarih tekerrür etmiş dönemin Başbakanı Büyük Samsun Oteli’nde toplanan Samsunlulara tıpkı Demirel’in dediğini söylemiştir. Bu konunun detayları çok can yakıcı ve üzücüdür.
Kısaca değerli gönül dostlarım Samsun ve Samsunlular hep birilerinin oyun sahası olmuştur yıllardır. Ticarette yeni bir sistem vardır kazan kazan.
Sen bana kazandır bende sana kazandırayım gibi. Artık eskisi gibi “sen ver gülüm” değil her şey önce “ver gülüm sonra al gülüm” bundan sonrası böyle olmalı Samsun ve Samsunlular için.
Benim takıldığım bir başka nokta ise Atatürk Armalı tek futbol takımı olan Samsunspor’umuzdan ne istiyorlar.
Daha ötesi Samsun’dan ve Samsunlulardan ne istiyorlar. Geçtiğimiz günlerde bile bile kasıtlı olarak taraftarlarımıza gerçekleşen saldırıyı hangi akıl hangi vicdan kabul eder. Bu ne kindir, bu ne nefrettir.
Samsun’dan üniversiteyi ve askeriyeyi kaldırın bakalım Samsun’da geriye ne kalacak ben söyleyeyim koskocaman hiçbir şey.
Tıp Fakültesi, Diş Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi’nin olduğu bir yerde Eczacılık Fakültesi’nin barınma, ulaşım ve altyapı sorunları olan Bafra’ya taşınması hangi aklın ürünüdür.
Bafra’da İşletme Fakültesi, Turizm Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu var hadi birde Eczacılık mı olsun dediniz. Yoksa ben yaptım oldu zihniyetimi hâkim.
Çarşamba’da Hukuk Fakültesi var ve benim yakinen bildiğim en az 6 öğrencimizin puanları buraya yetiyordu ama kayıt yaptırmadılar. Nedenleri gayet açık ve net.
Lâdik İlçemizde bir meslek yüksekokulu var sadece var eğitim için. Buradaki öğrencilerin büyük bölümü Havza ilçemizdeki öğrenci yurdunda kalıp geliş gidiş yapıyorlar.
Keza Bafra’daki işletme fakültesinde okuyan öğrencilerinde bir bölümü Atakum’dan geliş-gidiş yapıyorlar. Bütün bunları gerçekleştirirken Samsun’un değerlerini hiç düşünmediniz mi?
Bugünlerde rüzgârlar dört bir yandan esiyor, kafamızı kanatlarımızın altına sokup da tilkilere yem olmayalım dostlarım.
Artık yeter çekin ellerinizi artık Samsun ve Samsunluların üzerinden. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü nerede görülmüştür ki; Samsun’da da böyle olsun.
Samsunlu, ŞEHR-İ SAMSUNLU olmaktan gurur duyuyorum vesselam.