Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 91. yıl dönümü olan 5 Aralık’ta kritik bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilediği vurgulanarak, "Gerçek demokrasi, ancak kadın-erkek eşitliği sağlandığında hayat bulabilir," denildi ve CHP’nin tüzük değişikliğiyle %50 eşit temsili güvence altına alan tarihi adımı hatırlatıldı.
BİR VİZYONUN ADI: ATATÜRK VE KADIN HAKLARI
Basın açıklamasında, 5 Aralık 1934 tarihinin, Türk kadınının siyasi ve toplumsal yaşamda eşit yurttaş olarak yer almasının dönüm noktası olduğu belirtildi. Kadınların, 1930'dan itibaren belediyelerde, 1933'te muhtarlıklarda ve nihayet 1934'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde seçme ve seçilme hakkına kavuşmasının, birçok ülkeden çok daha önce atılmış bir zihniyet devrimi olduğu vurgulandı.
Bu vizyonun sahibi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimciler saygı ve minnetle anıldı.

TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ AÇIĞI: SIYASAL GÜÇLENMEDE SONUNCUYUZ
CHP Kadın Kolları, 5 Aralık'ın sadece bir yıldönümü değil, aynı zamanda bir "uyanış günü" olması gerektiğini kaydetti. Türkiye'deki kadın temsilinin eşitlikten çok uzak olduğu belirtilerek, vahim veriler paylaşıldı:
Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu (2025): Türkiye, kadınların siyasal güçlenme verilerinde 148 ülke arasında 139. sıraya gerilemiş durumda ve Avrupa’nın sonuncu ülkesi konumunda.
Temsil Oranları: TBMM'de kadın temsili yalnızca %20, yerel siyasette ise sadece %5 düzeyinde.
Açıklamada, bu verilerin Türkiye’nin demokrasi açığının en somut göstergesi olduğu ifade edildi.

CHP'DEN TARİHİ ADIM: %50 EŞİT TEMSİL GÜVENCESİ
Açıklamada, siyasi irade olmadan eşitliğin sağlanamayacağı belirtilerek, Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu kararlılığı ortaya koyan tek parti olduğu vurgulandı. Genel Başkan Özgür Özel’in öncülüğünde, Eylül 2024 Tüzük Kurultayı’nda alınan karara dikkat çekildi:
"Partimiz, kademeli artışla %50 eşit temsili güvence altına alan tarihi bir düzenleme yapmış; siyasette eşitlik için güçlü bir irade ortaya koymuştur."
Bu iradenin yerel seçimlerde de sandığa yansıdığı ve 1 Nisan 2024 sabahı itibarıyla 35 kadın belediye başkanının CHP listelerinden seçildiği, kadın meclis üyesi sayılarının ciddi biçimde arttığı belirtildi.

Açıklama, "Çare eşitlikte, çare eşit temsilde!" çağrısıyla sona ererken, siyasette eşit temsil olmadan demokrasinin eksik kalacağı mesajı yinelendi.

Tuğçe Gevşek