İktidarın "Terörsüz Türkiye" adını verdiği yeni süreç kapsamında TBMM'de kurulan komisyonun İmralı'ya yapacağı ziyarete ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) kararı netleşti. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, partisinin İmralı'ya temsilci göndermeyeceğini açıkladı.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "çekince varsa ben giderim" açıklamasının ardından toplanan komisyonda, MHP ve DEM Parti adaya gitme yönünde karar alırken, CHP'nin tutumu merak konusuydu.
İTİRAZ NOKTASI: TOPLANTININ KAPALI YAPILMASI
CHP’li Emir, partisinin kararı öncesinde, İmralı’ya gidişin konuşulacağı toplantının kapalı yapılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.
Emir, kararın gerekçesini şu şekilde özetledi:
Şeffaflık Vurgusu: Zor meselelerin halkın önünde, açık ve şeffaf şekilde yapılması gerektiğini savundular.
Kayyumlar ve Davalar: Milli iradeye ipotek koyan uygulamaların sürdüğünü, kayyumların kaldırılması ve AYM/AİHM kararlarının uygulanması gibi kolay ilk adımların atılmadığını belirttiler.
Sürece Sıkıştırma: Tüm meselenin İmralı’ya gidilmesine sıkıştırılmasına milletin razı olmadığını dile getirdiler.
Murat Emir, "CHP olarak İmralı’ya gitmesi planlanan heyete üye vermeyi de doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.
KAPALI OTURUM SONRASI SALON TERK EDİLDİ
Komisyonda AK Parti, MHP, DEM Parti ve Yeni Yol'un kapalı oturuma geçme yönünde oy kullanmasının ardından, kapalı oturuma geçilmesi kararlaştırıldı.
CHP, EMEP, TİP, DSP ve DP'nin ret oyu vermesine rağmen, kapalı oturum kararı alınması üzerine CHP toplantıyı terk etti.
DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise CHP'nin kararına tepki göstererek, "Tarihi cesur insanlar yapar cüret edenler yapar. Bu ülkenin geleceği için, barışı için sorumluluk alacak mıyız almayacak mıyız?" şeklinde konuştu.
sozcu.com.tr