CHP’li Atila Tekcan'dan TÜFE Kaldırılsın Önergesi
Paylaş

CHP’li Atila Tekcan'dan TÜFE Kaldırılsın Önergesi

SASKİ’nin mali durumu ve su politikalarını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Dr. Atila Tekcan, TÜFE uygulamasının kaldırılması için genel kurula önerge verdi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Dr. Atila Tekcan, SASKİ’nin mali yapısını ve su politikalarını eleştirdi. Tekcan, suya erişimin artık temel bir hak olmaktan çıktığını ve su idarelerinin tüm finansman yükünün vatandaşa yüklendiğini savundu.

CHP’li Atila Tekcan, "İller Bankası’ndan gelen pay SASKİ bütçesinin sadece yüzde 17’si. Yatırımların yüzde 83’ü halktan toplanan su paralarıyla finanse ediliyor" dedi. 2024 yılı itibarıyla SASKİ’nin toplam borcunun 3.7 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayan Tekcan, sadece faiz, kur ve fiyat farkı ödemesi olarak 586 milyon TL harcandığını söyledi. Tekcan, "Eğer bu borçlar olmasaydı su faturaları bugünkünün dörtte üçü kadar olacaktı" diye konuştu.

YATIRIMLARIN MALİYETİ HALKA YÜKLENMEMELİ

SASKİ'nin Salıpazarı ve Darköy barajları gibi büyük altyapı yatırımlarının maliyetinin su faturalarına yansıtılmasını eleştiren Atila Tekcan, bu tür projelerin merkezi hükümet tarafından finanse edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu yatırımların bedeli halkın sırtına yüklenemez” sözlerini kaydetti.

TÜFE ZAMMINI KALDIRALIM

CHP Grup Başkanvekili Dr. Atila Tekcan, SASKİ Genel Kurulu'na "Su ve atıksu tarifesinde yer alan mesken suyu 1. Grup birim fiyatında TÜFE uygulamasının kaldırılması, artış oranının asgari ücret yıllık artış oranı kadar yapılması hususunun görüşülmesi" önergesini sundu.

Atila Tekcan, "TÜFE’ye göre belirlenen su fiyatlarındaki artış oranı sabit gelirdeki vatandaşlarımızın gelirindeki artış oranından fazladır. TÜFE uygulamasının kaldırılması, mevzuatta belirlenen fiyat belirleme usullerine göre Belediye Meclisi tarafından belirlenecek fiyat üzerinden sabit fiyat politikasına geçilmesi uygun olacaktır" dedi.

 

Kaynak: Nazım Akpınar

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.