Türkiye’de suça sürüklenen çocuk sayısındaki artış ve suç profillerindeki değişim, yasal düzenlemeleri yeniden gündeme taşıdı. Meclis’te ele alınan yeni düzenleme ile yalnızca çocukların değil, ebeveynlerin de sorumluluğunun artırılması hedefleniyor. Özellikle çocuğunu suçtan uzak tutamayan ve gözetim görevini ihmal eden anne babalar için daha ağır yaptırımlar planlanıyor.
AİLE HUKUKU YÜKÜMLÜLÜKLERİ GENİŞLETİLİYOR
Mevcut Türk Ceza Kanunu’nda yer alan ve şikayete bağlı olan "aile hukukundan doğan yükümlülüğün ihlali" suçunun kapsamının genişletilmesi gündeme geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte bu suçun daha ağır cezalarla yeniden tanımlanması ve şikayete bağlı olmaktan çıkarılması öngörülüyor. Böylece ebeveynlerin çocuk üzerindeki sorumluluğu daha net ve bağlayıcı hale getirilecek.
TEKRARLAYAN SUÇLARDA AİLE FAKTÖRÜ
Meclis Suça Sürüklenen Çocuklar Komisyonu’nda yapılan değerlendirmelerde, özellikle birden fazla suç işleyen çocuklarda aile faktörünün belirleyici olduğu vurgulandı. Cumhuriyet Savcısı Mahmut Nedim Başarangil, "12 yaşından küçüklerin cezai sorumlulukları olmadığı için, çocuk devamlı ailenin yanında suça karışıyorsa, aile koruma görevini yerine getirmiyor demektir. Ailelerin çocuklarının suç eğilimlerini kontrol altında tutmaları, tekrarı engelleyecektir. Maddi ve cezai sorumluluğun artırılmasının faydalı olacağı kanaatindeyim" ifadelerini kullandı.
CEZAEVİ BİR STATÜ HALİNE GELDİ
Yetkililer, çocuk suçluluğundaki değişimin en çarpıcı yönlerinden birinin, cezaevine girmenin bazı çocuklar için bir "itibar" göstergesine dönüşmesi olduğunu belirtiyor. Özellikle 12-15 yaş grubunda tutuklama yasağının bulunması nedeniyle bazı çocukların bilinçli şekilde suç işlediği ifade ediliyor. Başarangil, "Çocuklar suç işlemeye çok meyilli. Uyuşturucudan ağır suçlara hızlı bir evrilme var. 12-15 yaş grubunda tutuklama yasağı olması nedeniyle çocuklar direkt ‘Savcım, bizi niye tutuklamıyorsunuz?’ diye soruyor. Cezaevine girmek akranları arasında bir rütbe alma, bir üst seviyeye geçme ve övünç kaynağı olarak algılanıyor" dedi.
AMAÇ SUÇU BAŞLAMADAN ÖNLEMEK
Hukukçular, ailelere verilen bir yıla kadar hapis cezasının artırılmasını ve suçun şikâyete bağlı olmaktan çıkarılmasını öneriyor. Bu adımla, çocukların suça itilmesinde ihmali olan ebeveynlerin daha etkin bir denetime tabi tutulması amaçlanıyor. Uzmanlara göre, erken müdahale ve güçlü aile yapısı, çocuk suçluluğuyla mücadelede en etkili yöntemlerin başında geliyor. Yapılması planlanan düzenlemelerle yalnızca cezalandırma değil, önleyici bir sistem kurulması hedefleniyor.
Haber Merkezi
