Ankara’da yaşayan, 2 çocuk annesi okul öncesi öğretmeni Leyla Kızıltaş (40), geçen Mart ayında duşta kendi kendine yaptığı muayene sayesinde meme kanserini erken evrede yakaladı. Ameliyat ve ardından gördüğü tedaviyle sadece 3 ayda sağlığına kavuşan Kızıltaş, kadınlara kendi vücutlarını tanıma ve erken teşhisin hayati önemini vurguladı. Kızıltaş, bu zorlu süreçte en büyük motivasyon kaynağının çocukları olduğunu belirtti.
KENDİ KENDİNE MUAYENEDE FARK ETTİ
Leyla Kızıltaş’ın yaşadığı bu deneyim, erken teşhisin kanserle mücadeledeki gücünü bir kez daha gösterdi. Geçen mart ayında duşta sol göğsünde bir kitle fark eden Kızıltaş, vakit kaybetmeden hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda kendisine meme kanseri erken evre tanısı konuldu.
Yaşadığı ilk şoku atlattıktan sonra tedaviye başlayan Kızıltaş, özel hastanede başarılı bir operasyon geçirdi ve ardından uygulanan destekleyici tedavi ile sadece 3 ay gibi kısa bir sürede sağlığına geri döndü. Hastanede kontrolleri süren Kızıltaş, yaşadıklarını anlatırken, "Bence kadın kendi vücudunu en iyi tanıyandır. Elle muayene çok önemli ve çok basit. Erken tanı hayat kurtarıyor" mesajını verdi.
EN BÜYÜK MOTİVASYON ÇOCUKLARIMDI
Kızıltaş, kanserle mücadele sürecinde eşinin ve çocuklarının desteğinin çok kritik olduğunu dile getirdi. "Çünkü anne olunca bir şey gelirse başınıza ilk aklınıza gelen çocuklarınız oluyor. Onlar için ayakta kalmaya çalışıyorsunuz" diyen Kızıltaş, iyileşme arzusunun tek sebebinin çocukları olduğunu belirtti.
Operasyon sürecini de anlatan Leyla Kızıltaş, iyileşeceğine inanarak hazırlandığını ve mastektomi ameliyatı olduğunu söyledi. Lenf bezlerinde sorun çıkmaması moralini yükseltirken, fiziksel değişimlere rağmen eşinin "böyle de güzelsin" demesinin ve çocuklarıyla birlikte peruk seçmelerinin kendisine büyük motivasyon sağladığını aktardı.
Kanseri yenen anne, bu süreci yaşayan diğer kadınlara seslenerek, "Korkmasınlar, hayata sıkı tutunsunlar. 'Anı yaşasın herkes' diyorum" çağrısında bulundu.
UZMAN UYARISI: GENÇ YAŞTA ARTIŞ VAR
Leyla Kızıltaş’ın operasyonunu gerçekleştiren genel cerrahi uzmanı Doç. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız da konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sarıyıldız, son yıllarda meme kanserinin çok genç yaşlarda dahi ortaya çıkmaya başladığını vurguladı.
Doç. Dr. Sarıyıldız, kadınların haftalık banyolarında veya ayda bir kez kendi kendilerine meme muayenelerini yapmalarını önererek, "Meme kanseri erken tanıyla tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi. Teknolojinin gelişmesiyle cerrahi operasyonlarda artık tüm memeyi çıkarma yerine, memeyi ve koltuk altını koruyucu operasyonlar yapılabildiğini ekledi. Samsun ve çevresindeki kadınlar için de geçerli olan bu uyarılar, düzenli taramanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Haber Merkezi