Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 64. Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) Genel Kurulu ve Yıllık Toplantısı’na gönderdiği video mesajda, Türkiye’nin finansal istikrarın güçlendirilmesi için tecrübesini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. Erdoğan, kara para aklama, yasa dışı fon transferleri ve manipülatif işlemlerle mücadelede uluslararası dayanışmanın artırılması çağrısında bulundu.
“TÜRKİYE TECRÜBESİNİ PAYLAŞMAYA HAZIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin finansal sistemdeki köklü deneyimini yalnızca kendi hedefleri için değil, bölgesel ve küresel istikrarın sağlanması için de kullanmaya kararlı olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye, köklü tecrübesini kendi hedeflerinin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeyde finansal istikrarın temini için de paylaşmaya hazırdır. Sermaye piyasalarının yalnızca kâr odaklı değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel etkiyi gözeten bir anlayışla yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz.”
“KARA PARA VE MANİPÜLASYON KÜRESEL GÜVENİ ZEDELİYOR”
Finansal sistemin şeffaflık ve güven ilkeleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, yasa dışı fon hareketlerinin küresel piyasalardaki güveni zedelediğini belirtti:
“Kara para aklama, yasa dışı fon transferleri ve manipülatif işlemler küresel piyasalara olan güveni zedeliyor. Bu tehditlere karşı uluslararası işbirliğimizi güçlendiriyor, şeffaflık, denetim ve bilgi paylaşımı mekanizmalarının geliştirilmesine önem veriyoruz.”
“GELİR ADALETİ BOZULUYOR, FİNANS DAHA KAPSAYICI OLMALI”
Küresel ölçekte artan ekonomik eşitsizliklere dikkat çeken Erdoğan, finans dünyasının sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini ifade etti:
“Küresel ölçekte yaşanan ekonomik eşitsizlikler, finansal sistemin kapsayıcılığını artıracak çözümler geliştirmemizi zorunlu kılmaktadır. Dünyanın en zengin kesimi ile en yoksul kesimi arasındaki uçurum giderek derinleşmekte, gelir adaleti hiç olmadığı kadar bozulmaktadır. Dünya Borsalar Federasyonu çatısı altında yürütülecek müşterek çalışmaların bu uçurumun kapatılmasına katkı sağlayacağı inancındayım.”
Anadolu Ajansı