Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "10 Kasım’da hiçbir okul açılmayacak, kapıları kilitleyin" şeklinde bir talimat verdiği iddiası, kamuoyunda büyük bir infial yarattı. Bazı basın yayın organlarında da yer alan bu iddia, Atatürk'ü Anma Günü etkinliklerinin okullarda yasaklandığı yönünde bir algı oluşturdu.
İddiaların yayılması üzerine, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), resmi bir açıklama yayımlayarak söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
BAKANLIK YAZISININ İÇERİĞİ AÇIKLANDI
İletişim Başkanlığı, yayımladığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’nın 8 Kasım tarihli yazısının içeriğini kamuoyuyla paylaştı. DMM’nin açıklamasına göre, söz konusu yazıda, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nün ilgili yönetmelik uyarınca valiliklerin belirlediği ve herkesin katılımına açık alanlarda, günün anlam ve önemine uygun şekilde anılmasının esas olduğu belirtilmektedir.

DMM'nin resmi X hesabından yapılan yazılı açıklamada, iddiaları çürüten ifadeler şu şekilde yer aldı: "Yazıda Atatürk'ü anma etkinliklerinin yasaklanmasına ilişkin herhangi bir ifade bulunmamakta; ancak siyasi partilerin kendilerine tanımlanan alanlar dışında okullarda tören veya organizasyon çağrısı yapmalarının mevzuata uygun olmadığı vurgulanmaktadır." Bu ifade, yazının temel amacının anmayı yasaklamak değil, mevzuata uygun olmayan siyasi çağrıları engellemek olduğunu gösteriyor.
MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ VURGUSU
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, açıklamasında MEB yazısının başka bir bölümüne de dikkat çekti. Yazıda, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü çerçevesinde öğrenci, öğretmen ve ailelerin gönüllü katılımıyla fidan dikim etkinlikleri düzenlenmesinin teşvik edilmesi istendiği bildirildi.
Bu etkinliğin önemini artıran bir detay olarak, tüm eğitim kademelerindeki öğrencilerin, Atatürk’e ve vatan sevgisine ilişkin duygu ve düşüncelerini yansıtan mesaj kartları hazırlayarak diktikleri fidanlara yerleştirecekleri aktarıldı. Bu uygulama, anma faaliyetlerinin farklı bir boyutta sürdürüldüğünü gösteriyor.
ASILSIZ İÇERİKLERE İTİBAR ETMEYİN UYARISI
İletişim Başkanlığı, manipülatif amaçlarla yayılan içeriklere karşı kamuoyunu uyardı. MEB’in gönüllülük esasına göre bugün ve yarın okullarda Atatürk'ü anmaya yönelik faaliyetlerin sürdüğünü bildirdiğini belirten DMM, vatandaşlardan asılsız içeriklere itibar etmemelerini önemle rica etti. Bu resmi açıklama, tüm yurtta yayılan iddiaların dayanağının olmadığını ortaya koydu.
Haberler.com