Danimarka hükümeti, ülkede artış gösteren şiddet ve cinsel istismar olaylarına karşı göç politikalarında radikal bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Hazırlanan yeni yasa tasarısı ile suç işleyen yabancı uyruklu kişilerin ülkede kalmasını zorlaştıran ve en az bir yıl hapis cezası alanların otomatik olarak sınır dışı edilmesini öngören düzenlemeler hayata geçirilecek.
Göç ve Entegrasyon Bakanlığı tarafından duyurulan beş maddelik paket, sadece sığınmacıları değil, yerleşik oturum izni olan mültecileri de kapsayan sert tedbirler içeriyor. Düzenlemenin 1 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
YENİ YASA TASARISINDA ÖNE ÇIKAN MADDELER
Hükümetin hazırladığı taslakta, kamu güvenliğini sağlamak amacıyla şu maddeler yer alıyor:
-
Otomatik Sınır Dışı: Şiddet ve tecavüz gibi ciddi suçlardan bir yıl ve üzeri ceza alan yabancılar doğrudan sınır dışı edilecek.
-
Elektronik Takip: Cezasını çekmiş olsa bile denetim kurallarına uymayan yabancılara 1 yıl boyunca ayak bileği takip cihazı takılacak.
-
Oturum İzninin İptali: Mültecilerin sürekli oturum izinlerinin geri alınması süreci yasal olarak kolaylaştırılacak.
-
Geri Gönderim İş Birliği: Suriye ve Afganistan yönetimleriyle yasal statüsü olmayanların iadesi için diplomatik temaslar artırılacak.
-
Güvenlik Tedbirleri: Kamusal alanlarda kamera ve güvenlik personeli sayısı artırılacak; gönüllü dönüş yapacaklara verilen nakdi destekler yükseltilecek.
"SUÇLUYU DEĞİL MAĞDURU KORUMA ZAMANI"
Yasa tasarısının mimarı Göç ve Entegrasyon Bakanı Rasmus Stoklund, yaptığı açıklamada mevcut sistemin suçluları koruduğuna dair eleştirilerde bulundu. Stoklund, "Danimarka'da yasa dışı kalanlar için kuralları sıkılaştırıyoruz. Ülkeyi terk etmeleri onlar için çok üzücü, sıkıcı ve zor olmalı. Eve dönmeleri için onları daha çok zorlayacağız" dedi.
BAŞBAKAN FREDERIKSEN: "FAİL OLACAKLARINI DÜŞÜNMEMİŞTİK"
Başbakan Mette Frederiksen ise düzenlediği basın toplantısında Avrupa devletlerinin suçlulardan ziyade kendi vatandaşlarını koruması gerektiğini savundu. Geçmişteki sığınmacı politikalarına atıfta bulunan Frederiksen, "O zamanlar mağdurların kendilerinin fail olacağını düşünmemiştik, ancak birçoğu tam olarak öyle oldu" ifadelerini kullandı.
Danimarka hükümeti, uluslararası anlaşmaların sınır dışı kararlarını engellememesi için İngiltere ile birlikte Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yeniden gözden geçirilmesi konusunda Avrupa Birliği'ne çağrıda bulundu.
İhlas Haber Ajansı