Samsun’da yerel basın temsilcileriyle North Point Otel'de düzenlenen kahvaltıda bir araya gelen Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ekonomi, hukuk, güvenlik ve yeni anayasa tartışmalarına yönelik dikkat çeken açıklamalar yapan Gültekin Uysal, Demokrat Parti'nin vatandaşın gerçek gündemine odaklanan siyaset anlayışını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.
Samsun ziyaretini yerel basın temsilcileriyle bir araya gelerek ülke gündemini değerlendirmek için bir fırsat olarak gördüklerini ifade eden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ
TÜRKİYE'Yİ ÇIKMAZA SÜRÜKLEDİ
Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni eleştiren DP lideri Uysal, 16 Nisan referandumunun ardından güçler ayrılığı ilkesinin zayıfladığını ve devlet yönetiminin tek merkezde toplandığını savundu.
Bu durumun siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunları derinleştirdiğini ifade eden Gültekin Uysal, yeni anayasa tartışmalarının da iktidarın mevcut yapısını güçlendirmeye yönelik bir girişim olabileceği yönünde kaygı taşıdıklarını dile getirdi.
Demokrat Parti Samsun İl Başkanı Mustafa Kumbasar'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Genel Başkan Yardımcısı Erdem Demirdağ, Genel Başkan Danışmanı Ebubekir Elmalı ve il yönetimi katıldı.
EKONOMİK BEDELİ VATANDAŞ ÖDÜYOR
Ülke ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Genel Başkan Uysal, hükümetin uyguladığı ekonomi politikalarının enflasyonu düşürmek yerine toplumun alım gücünü zayıflattığını öne sürdü. Resmi ekonomik verilere yönelik güven sorununa dikkat çeken Gültekin Uysal, kamu kurumlarının bağımsızlığının zarar gördüğünü savundu.
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal
İSTİHDAM KAYIPLARINA DİKKAT ÇEKTİ
Son yıllarda bütçeden faiz ödemelerine ayrılan kaynağın önemli ölçüde yükseldiğini belirterek bunun üretim ve yatırımlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu sözlerine ekleyen Gültekin Uysal, özellikle tekstil başta olmak üzere bazı sektörlerde son yıllarda ciddi istihdam kayıpları yaşandığını ifade etti.
GÜVENLİK VE BÖLGESEL
GELİŞMELERDEN ENDİŞELİYİZ
İktidarın güvenlik politikalarını sert dille eleştiren Gültekin Uysal, Suriye'de yaşanan gelişmelerin ve Türkiye'nin sınır güvenliğine yönelik risklerin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Uysal, terör örgütlerinin siyasi alandaki etkilerine ilişkin endişelerini dile getirdi.
DEMOKRASİ VE HUKUK GÜÇLENDİRİLMELİ
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, yargı süreçlerinde tarafsızlığın korunmasının önemine vurgu yaparak, siyasi rekabetin adil şartlarda yürütülmesi gerektiğini söyledi. Muhalefetin önünü daraltan uygulamaların demokrasiye zarar verdiğini savunan Uysal, Demokrat Parti'nin yeni anayasa tartışmalarına mevcut şartlarda destek vermeyeceğini belirtti.
Türkiye'nin daha güçlü bir hukuk devleti, bağımsız kurumlar ve demokratik standartlara ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gültekin Uysal, partilerinin merkez sağ siyasetin köklü geleneğini yeniden toplumla buluşturmayı hedeflediğini söyledi.
Nazım Akpınar


