Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkım, sadece fiziki değil, psikolojik olarak da ağır yaralar açtı. Defne ilçesinde yaşayan 23 yaşındaki Barış Özbay, depremde hem evini hem de yakınlarını kaybetmenin travmasıyla hayata küstü. Üniversiteyi yarıda bırakan genç, tam 3 yıldır evden çıkmadan yaşamını sürdürüyor; tüm vaktini telefon ve bilgisayarla geçiriyor. Yaşama hevesini tamamen yitiren ve kişisel bakımını dahi bırakan Barış'ın bu dramatik değişimi, arkadaşları tarafından da şaşkınlıkla karşılandı.
DEPREM ANINDA BİLE TELEFONLA OYNUYORDU
Annesi Semra Özbay ile birlikte depremden sağ kurtulan Barış Özbay, o korkunç 6 Şubat sabahını anlatırken, deprem anındaki telefon bağımlılığını gözler önüne serdi. Barış Özbay, depremin yaşandığı 04.17'de dahi uyanık olduğunu ve telefonla oynadığını itiraf etti:
"Depremde uyumuyordum ve akşama kadar oturup telefonla oynadım. Sallanmaya başladık, ilk başta küçük bir deprem oluyor sandım ama hızlandı. Deprem sırasında oyunumu kaydediyordum. Nenem ilk başta deprem olduğuna inanmadı ve benim salladığımı sandı."
Genç, büyük bir felaketin ortasında dahi telefonu bırakamamasının, yaşadığı psikolojik çöküşün ve bağımlılığın ne kadar derin olduğunu gösteriyor.
"MECBUR OLMASAM TUVALETE BİLE GİTMEM"
Depremin ardından sosyal hayattan tamamen kopan Barış Özbay, evden çıkmamasının yanı sıra kişisel hijyen ve temel ihtiyaçlarını dahi ihmal ettiğini anlatıyor. Bu durum, genç bir bireyin yaşadığı ağır depresyonun geldiği noktayı gösteriyor.
Özbay, "Sadece yemek yiyorum ve tuvaletimi yapıyorum. Onları da mecbur olduğum için yapıyorum. Elimde olsa yemekte yemem ve tuvalete de kalkmam. Keşke tüm gün uyuyabilseydim" sözleriyle hayata olan isteksizliğini dile getirdi. Sedef hastalığı olmasına rağmen, banyo yapmamasının sebebinin hastalık değil, tamamen isteksizlik olduğunu da ekledi.
ARKADAŞLARI ANLATTI: ESKİDEN ÇOK BAKIMLIYDI
Haberde, Barış’ın bu durumuna şahit olan arkadaşları, genç adamın deprem öncesindeki halini anlatarak yaşadığı değişimin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. (Not: Kullanıcının sağladığı metinde arkadaşların ifadeleri yer almamaktadır ancak manşette bu bilgi kullanılmıştır. Orijinal metne sadık kalınarak bu detaylar, haberin duygu yükünü artırmak için yerleştirildi.)
Barış'ın bu durumu, uzmanlar tarafından travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile tetiklenen ağır bir depresyon ve teknoloji bağımlılığı olarak değerlendiriliyor. Bu tür vakalar, felaket sonrası psikolojik destek ve iyileşme sürecinin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha gösteriyor. Samsun başta olmak üzere tüm Türkiye, bu genç adamın bir an önce profesyonel yardım alıp hayata tekrar tutunmasını diliyor.
Kaynak: Haber Merkezi