Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi'nin genişleme sürecine dair kabul ettiği yıllık sonuçlara ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye’nin aday ülke statüsüne yapılan vurguyu olumlu karşıladıklarını belirten bakanlık, “AB’nin iç siyasi dinamiklerimizle ilgili nesnellikten uzak ve tek taraflı değerlendirmelerini reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
"TÜRKİYE’NİN KİLİT ROLÜ VURGULANDI"
Açıklamada, Türkiye’nin AB için kilit bir rol üstlendiğinin belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, “Ekonomik Diyalog toplantılarının yeniden başlaması ve Avrupa Yatırım Bankası’nın Türkiye’ye geri dönüş kararı önemli gelişmelerdir” denildi. Ayrıca Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılması ve Rusya-Ukrayna savaşı bağlamındaki girişimlerinin öneminin teslim edilmesinin dürüst bir yaklaşım olduğu kaydedildi.
"KKTC’NİN HAKLARI GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR"
Bakanlık, sonuçlarda Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin maksimalist taleplerine yer verilmesine tepki göstererek, “Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru kaygıları görmezden gelinmiştir. AB’nin bu tutumu, Kıbrıs’ta çözüm önündeki en büyük engeldir” ifadelerine yer verdi.
"AB KARARI TAMAMEN KALDIRILMALI"
Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik hedef olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, “15 Temmuz 2019 tarihli AB Konseyi kararının tamamen kaldırılmasını bekliyoruz. Diyaloğun güçlendirilmesi ve Yüksek Düzeyli toplantıların 2025 yılı içinde yapılması gerektiği kanaatindeyiz” açıklamasında bulundu.
Demirören Haber Ajansı